Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
07:51
Vesti A

Biometrijske slike u bazama policije

Biometrički snimci lica za pasoše, vozačke dozvole ili samo pri ulasku u noćne klubove od sada će biti pohranjivani u bazama podataka policije i špijunskih agencija. Ovo je rezultat promena zakona o zaštiti privatnosti koje je usvojila australijska premijerka Džulija Gilard, skinuvši zabranu davanja biometričkih podataka agencijama za borbu protiv kriminala.

Biometrički snimci lica za pasoše, vozačke dozvole ili samo pri ulasku u noćne klubove od sada će biti pohranjivani u bazama podataka policije i špijunskih agencija
 

Zvaničnici kažu da će ovaj potez imati ogromne prednosti za borbu protiv kriminala, ali zastupnici zaštite privatnosti ljudi smatraju da je ovo još jedan korak u ostvarenju projekta Velikog brata koji nadzire sve i svakoga.

Ministarstvo državnog pravobranioca upravo je objavilo da će policija biti u stanju da od privatnih kompanija, kao što su prodavnice, pabovi i klubovi, zatraži snimke njihovih gostiju.


- Ove promene omogućiće, na primer, pabu da policiji preda snimak lica osobe koja je nekoga napala flašom. Ili, policija može da od vladine agencije zatraži pomoć u identifikaciji osobe osumnjičene za ubistvo tako će uporediti snimke internih kamera sa fotosom lica određene osobe - kaže predstavnica ministarstva.


Ubuduće, kaže ona, zakon o zaštiti privatnosti ipak neće prisiljavati nijednu kompaniju ili vladinu agenciju da tek tako preda biometričke podatke organima za zaštitu zakona.


Biometrički podaci sada su označeni kao "osetljivi podaci", što znači da vladine agencije moraju primenjivati strože kriterijume za zaštitu privatnosti.
- Informacije se mogu jedino razmenjivati među agencijama za zaštitu zakona pod uslovima povećane zaštite privatnosti - tvrdi se.


Tek se, međutim, čeka da federalni komesar za informisanje napravi uputstva za transfer biometričkih podataka između afencija.


Predsednik Australijskog saveta za građanske slobode Teri O'Gormen osudio je promene, nazvavši ih napadom na privatnost u stilu Velikog brata. On kaže da organi za zaštitu zakona ne bi smeli odmah da dođu do biometričkih podataka, nego tek ako dobiju sudski nalog.


- Ovo je povećanje pristupa podacima, a bez pravosudne supervizije - kaže on. - Ova vrsta skeniranja je nešto o čemu pre niste ni pomišljali da bi moglo da završi u policijskoj bazi podataka. Baze podataka mogu da budu zloupotrebljene i ne dešava se to samo u totalitarnim režimima.


Gospodin O'Gormen kaže da ta uputstva koja napiše komesar za informacije "učiniće da se osećate kao da je sve u redu, a u stvari su beskorisna".
Novi propisi stupiće na snagu za 15 meseci.

 Uskoro i prepoznavanje glasa

 

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine, kao i Ministarstvo za doseljeničke poslove već se koriste biometričkim skeniranjem lica, što je digitalno skeniranje koje pokazuje obrise lica određene osobe i taj snimak pohranjen je u mikročipovima u pasošima. Neke banke takođe razmišljaju o uvođenju biometričkog prepoznavanja glasa na automatima za novac. Biometričko skeniranje je takođe sve popularnije među pabovima i klubovima koji se ovim služe za snimanje gostiju i njihovu identifikaciju.


Četiri australijske države takođe se u novim vozačkim dozvolama koriste tehnologijom biometričkog prepoznavanja lica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 10:15
Prvi korak ka čipovanju sveta bila je mobilna telefonija, onda FB, a naposletku će ugrađivati u nas bar kodove da bi u svakom trenutku znali koliko se kog i kakvog naroda nalazi na nekom mestu, zato Svetsku revoluciju teba pokrenuti što pre dok nas ne matiraju lovcem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online