Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.12.2012.
16:02
Srna A

Na prodaju karte za raj i pakao - s popustom

Za najavljeni smak sveta 21. decembra, u Ukrajini prodaju "karte za raj" ili "pakao sa popustom". Poljaci "priželjkuju" smak sveta. Australijska premijerka se obraća građanima povodom istog...Evo kako još "teku pripreme" na našoj planeti.

Najavljeni "smak sveta" 21. decembra, prema kalndaru Maja, kako ga tumače neki istraživači, mnoge uveseljava, naučnici lakonski poručuju da od toga - nema ništa, ali ima i onih koji ga priželjkuju

Ovih dana premijer Australije Džulija Gilard sa osmehom je snimila video-obraćanje sunarodnicima povodom "predstojeće apokalipse".

Ona je podvukla da će ih braniti do kraja od bilo koje, čak i najneverovatnije opasnosti. Taj video je momentalno podeljen svetskim novinskim agencijama. Sudeći po konetekstu rečenog, to je bila šala, ali mnogi je prihvataju ozbiljno.

Zanimljivo je reagovanje poljskog lista "Super ekspres", koji je objavio na svom sajtu anketu o predstojećem "smaku sveta".

Svakodnevno tamo "svraća" oko 120 hiljada čitalaca i njihova mišljenja o apokalipsi su vrlo pesimistična.

"Poljaci su pesimisti, većina njih ne samo da čeka, već i priželjkuje smak sveta, kako svedoči naša anketa", konstatuje glavni urednik lista Radek Malinovski.

Pesimizam Poljaka dele stanovnici mnogih zemalja sveta. Preduzimljivi delatnici aktivno zarađuju na ljudskom strahu.

Tako se u Ukrajini na jednom internet-resursu prodaju "karte za raj" ili "pakao sa popustom"?!

U prodaji su se pojavili (skupi) kompleti za smak sveta u kojima su predviđeni lekovi, namirnice, konopac i sapun - navodi "Glas Rusije".

Istraživači koji su proučavali kalendar Maja i znaju ga kao "svoj džep" pokušavaju da na sve načine smire uzburkanu javnost.

Direktor centra za proučavanje istorije i kulture Maja "Konorozov" Galina Jeršov ističe da su svi razgovori o "smaku sveta" samo još jedan način da se izvuče novac od neupućenog stanovništva.

"To se čak ne može nazvati teorijom, jer teorija pretpostavlja neko naučno istraživanje – to je jednostavno šarlatanstvo. U kalendaru Maja nema uopšte nikakvih prognoza, nikakvih predskazanja o smaku sveta.

To je kamena ploča sa urezanim datumima, najverovatnije vezanim za kretanje Meseca. Ali tamo nema nikakvog teksta, ni jednog predskazanja", ističe ona.

Ministar za turizam Meksika Glorija Gevara Manso govori o smaku sveta istinite i objektivne stvari, pokušavajući da objasni javnosti tumačenje kalendara njenih predaka.

"Ruski naučnik Jurij Knorozov dešifrovao je jezik Maja. A jezik Maja i kultura Maja jedan je od najvažnijih doprinosa svetskoj kulturi. U stvari, prema kalendaru Maja, neće nastupiti smak sveta, nego će početi nova era" - poručuje Glorija Manso.

U epohi globalnih medija koji obiluju popularnim mišljenjima nije teško posejati paniku. Ali, naučnici spokojno poručuju: Neće biti smaka sveta.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.12.2012. 09:23
Mi još uvek iscrtavamo granice, nemamo vremena ni za priče o smaku sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online