Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2012.
14:50
Beta A

Liberman: EU opet žrtvuje Jevreje

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman optužio je danas Evropu da vodi neprijateljsku politiku prema Jevrejima, kao "krajem 1930-ih godina", nakon što je EU osudila planove za izgradnju novih izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali.

Kada se žrtvuju Jevreji, treba se upitati šta će biti sledeće : Liberman
 

"Evropa još jednom nije obratila pažnju na pozive na uništenje Izraela... toga je već bilo krajem 1930-ih i početkom 1940-ih godina, kada je Evropa znala šta se dešava u koncentracionim logorima, a nije reagovala", kazao je Liberman izraelskom državnom radiju.

On je time aludirao je izjave lidera Hamasa u egzilu Haleda Mešala, koji je, tokom posete Gazi od 7. do 10. decembra, rekao da je "oslobađanje Palestine, cele Palestine, pravo, zadatak i cilj", time odbivši da prizna postojanje države Izrael.

"Evropa je sama sebi udarila šamar. Kada se žrtvuju Jevreji, treba se upitati šta će biti sledeće. U Tuluzu, terorista koji je ubio jevrejsku decu prethodno je ubio francuske vojnike", dodao je šef izraelske diplomatije.

Radikalni islamista Mohamed Merah ubio je 19. marta troje dece i jednog profesora u jevrejskoj srednjoj školi, nakon što je pre toga ubio trojicu padobranaca.

"Terorizam je usmeren protiv Jevreja, ali i na sve zapadne zemlje i vrednosti. Izrael je samo uvod", dodao je Liberman.

Izraelski ministar je, takođe, kritikovao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. "Hamas poziva na uništenje Izraela i odbija da prizna Izrael, a Abu Mazen (nadimak Mahmuda Abasa) podržava taj stav, dok Evropa ćuti", naveo je Liberman.

Evropski ministri spoljnih poslova izrazili su juče "izuzetnu zabrinutost" zbog izraelskog plana da izgradi 3.000 stanova za jevrejske koloniste na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt preneo je da je EU posebno zabrinuta zbog projekta E1 kojim će Zapadna obala biti odvojena od istočnog Jerusalima, i povučena fizička granica između severnog i južnog dela Zapadne obale.

EU smatra sva naselja za koloniste na teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. kršenjem međunarodnog prava.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je u ponedeljak međunarodnu zajednicu za "zaglušujuću tišinu" nakon nedavnog obećanja lidera Hamasa da će se boriti protiv Izraela dok ga ne uništi.

Netanjahu je optužio međunarodnu zajednicu da ima dvostruke standarde, jer je osudila još neizgrađena naselja na Zapadnoj obali, dok je ćutala tokom posete lidera Hamasa Haleda Mašala pojasu Gaze.

Zamenik lidera opozicione Laburističke partije Jicak Hercog kritikovao je Libermanove izjave i ocenio da one seju "strah i strepnju među Izraelcima, zbog povezivanja aktuelne situacije i holokausta".

"Poslednje inicijative Benjamina Netanjahua dovode u opasnost Jerusalim, izoluju Izrael i slabe Abu Mazena (Abasa), nagrađujući Hamas", dodao je Hercog.

Liderka opozicione levičarske stranke Merec Zehava Galon kazala je da "svet ne veruje u blef Netanjahua, koji pokušava da nas ubedi da veruje u mir, dok čini sve da pogura Abu Mazena u naručje Hamasa".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online