Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 07.12.2012.
04:07
Kurir A

Sprema se rat: Ameri kreću na Siriju

Američke trupe gomilaju se uz sirijsku granicu nakon što je visoki zvaničnik SAD potvrdio da režim hoće da iskoristi hemijsko oružje.

Tokom sukoba u Siriji stradalo je 40.000 ljudi
 

Sirijski predsednik Bašar el Asad priprema hemijsko oružje i njime namerava da uguši pobunu, koja protiv njegovog režima traje dvadeset meseci. To je potvrdio neimenovani visoki američki zvaničnik, samo dva dana nakon što je lider SAD Barak Obama upozorio Asada da ne koristi drastična sredstva protiv sopstvenog naroda, jer će morati da se suoči s posledicama. Istovremeno, duž granice Sirije već je raspoređeno više od 10.000 američkih vojnika, u pratnji nosača s osam aviona, što se tumači kao priprema za invaziju na tu zemlju.

Visoki američki izvor tvrdi da je sirijska vojska već napunila bombe smrtonosnim nervnim gasom sarinom. Sada imaju rok od 60 dana da ih iskoriste, jer će nakon tog perioda opasna supstanca početi da isparava i moraće da bude uništena. Prema rečima zvaničnika, sirijski režim još nije napunio avione tim bombama, ali se samo čeka naredba. Inače, gas sarin može da se iskoristi na više načina, ali se pretpostavlja da su ga Sirijci stavili u specijalne kanister-bombe koje pucaju nakon što se izbace iz aviona.

- Verujemo da će se gas raspršiti po zemlji kao sprej - naglasio je američki zvaničnik.

Takvi navodi izazvali su burne reakcije međunarodne zajednice, koja je zapretila Siriji da joj ne padne na pamet da koristi hemijsko oružje, jer će u protivnom NATO morati da interveniše.

S druge strane, zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Fajsal Mekdad optužio je SAD i Evropu da koriste pitanje hemijskog oružja kao opravdanje za budući napad koji planiraju na Siriju i naglasio da bi intervencija bila katastrofalna.

Ranije ove nedelje NATO je odobrio Turskoj da duž svoje granice sa Sirijom rasporedi raketni sistem "Patriot". Budući da je tokom sukoba u Siriji, tokom kojih je poginulo više od 40.000 ljudi, nekoliko projektila već završilo na turskoj teritoriji, ta zemlja je posebno zabrinuta zbog hemijskog oružja.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 04:39
Ameri lazu,novine lazu i SVI to znaju ali niko bas niko da nesto ucini protiv njih. sad ce mo opet gledati ratne zlocine amerikanaca i slusati kako su nas oni spasili od nekog "diktatora". JADNA TA DRZAVA U KOJU AMERIKANCI DOVODE DEMOKRATIJU !
Petak 07.12.2012. 04:17
Samo napred opste zlo mora nekako da pocne a trudite se vec 22 godine svim snagama. Posijali ste zla svuda po svetu a najvise ce roditi kod vas u EU i SAD.
Petak 07.12.2012. 09:17
Sirija ce biti nova Jugoslavija.Nema nista vise zajednicko izmedju Terorista i vehabijskih pobunjenika i Liberalnih manjina. Za Sirijsku vojsku...svima da znate: Sirija nema nafte kao ostale arapske zemlje. Sirija ratuje sama vec dve godine protiv radikalnih muslimana (koji su sad 95 % od muslimana sveta) i protiv NATO-a i Turske.Jos uvek vlada drzi sve. Amerika 10 godina u Afganistanu sa NATO-on nije mogla da srusi Taliban.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online