Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.12.2012.
11:24
B92 A

Grčki premijer krije milione u Švajcarskoj

Račun na kojem je oko 550 miliona evra u jednoj švajcarskoj banci glasi na ime Margaret Papandreu, 89-godišnje majke bivšeg grčkog premijera, prenose mediji. Potvrdu te informacije dobio je i "Fajnenšel tajms", ali Jorgos Papandreu i njegova majka tvrde da to nije tačno.

Jorgos Papandreu negira da on i njegova porodica stoje iza 550 miliona dolara u švajcarskoj banci

Vest da se na ime majke grčkog premijera nalaze stotine miliona evra u jednoj švajcarskoj banci produbila skandal oko "Lagardine liste", popisa 2.059 grčkih državljana koji su sklonili milione na švajcarske račune.

Taj je popis grčkoj vladi 2010. poslala Kristin Lagard, tadašnja francuska ministarka financija, a danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda. Grčki istražitelji su prošle nedelje završili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile da deluju pošto su dobile Lagardinu listu. Istražitelji su svoje izveštaje predočili parlamentarnim zastupnicima, a dva grčka nedeljnika objavila su da je Nikos Lekas, zamenik direktora finansijske policije, poslanicima otkrio i ovo: "Iza najvećeg računa na toj listi krije se gospođa Margaret Papandreu".

Ona je navodno prava, skrivena vlasnica računa koji formalno glasi na ime neke druge anonimne Grkinje.

Skandal oko Lagardine liste izbio je pre nekoliko nedelja kada je nezavisni novinar Kostas Vaksevanis objavio imena sa liste, posle čega je krivično prijavljen zbog kršenja zakona o privatnosti.

Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inostranstvu doprinele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi. Ogorčenje je još veće zbog sumnji da je u tome učestvovao i socijalistički premijer koji je prvi sproveo takozvani "bejlaut", paket pomoći Evropske unije, za koji je morao da sprovede rezove i štednju u budžetu.

Jorgos Papandreu otišao je prošle godine s mesta premijera, ali i dalje je poslanik u parlamentu. Njegov pokojni otac takođe je bio grčki premijer i onivač socijalističke stranke PASOK . Majka Margaret nekada je bila politički aktivna kao predsednica levičarske feminističke grupe.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 12:30
za tatu,mamu,i sina 550miliona nije to puno a ima ih sigurno vise u familiji.kud ce nam veci smak svijeta od ovih politickih kriminalaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online