Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.12.2012.
22:00 >> 23:27h
Mondo A

Savet bezbednosti o Haškom tribunalu

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti UN posvećena radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci. Srbiju predstavlja potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Rusija: Hag diskreditovao ideju o međunarodnoj pravdi.

 Najavo oštru polemiku : Aleksandar Vučić
 

Na sednici izveštaje predstavljaju predsednik Tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, dok stavove Srbije zastupa prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Rusija kritikovala Tribunal

 

Rusija uvek staje u zaštitu međunarodne pravde.Tribunal nije pokazao ni pravdu ni efikasnost. Šokirani smo odlukom Apelacionog veća na suđenju hrvatskim generalima i pitamo: Ko je kriv za smrt stotina i progon četvrt miliona Srba? Sud diskreditovao ideju o međunarodnoj pravdi, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Najavljujući pre nekoliko dana izlaganje pred najvišim telom svetske organizacije Vučić je rekao da će oštro i argumentovano kritikovati rad tribunala.

Srpski vicepremijer rekao je da očekuje da mnogi promene stav o Srbiji posle njegovog govora.

"Verujemo da će mnogi u svetu imati drugačiji stav prema Srbiji kada čuju današnju raspravu i mnogo argumenata koji govore o tome da je Srbija sve uradila, da oni koji su pripadali njenom narodu i koji su sa teritorije naše države odgovaraju za zločine, a da je sve što mi tražimo da za počinjene zločine nad srpskim narodom odgovoraju predstavnici drugih naroda i država i to bez ikakvog izuzetka", poručio je Vučić.

Naglasivši da je Srbija potpuno posvećena evropskoj budućnosti i regionalnoj stabilnosti i miru, on je naglasio da Srbija želi pravdu za sebe kakvu imaju svi drugi.

"Želimo da se međunarodno pravo poštuje na prostorima cele bivše Jugoslavije, a da ne važi samo za jedan narod i da za ostale naorde ili neke druge države u regionu ta pravda i pravo ni na koji način ne važe", kazao je Vučić.

O je dodao da je posao Srbije da ukaže na ogorčenje koje s razlogom postoji u srpskom narodu i Srbiji zbog katastrofalinih presuda koje su, kako je rekao, mimo prava i pravde donete u Haškom tribunalu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i protiv Ramuša Haradinaja.

"Naš posao je da se borimo i za drugačiji i bolji status koji će Srbija imati u budućnosti i ovde u UN, a nadamo se i kad uđemo u EU u njenim organima i telima", poručio je Vučić.

U izveštajima Merona i Bramerca u koji je Tanjug imao uvid, ne navode se najnovije oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao ni bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pošto su pisani i predati pre izricanja tih presuda.

U međuvremenu, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić je izjavio da je važno da danas na sednici bude istaknuto šta je Srbija učinila u saradnji sa Tribunalom, ali i da je Tribunal umesto da zadovolji pravdu zadovoljio nečije interese.

On je danas uputio pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu i predsedniku Tribunala Teodoru Meronu povodom zahteva da pojedini haški zatvorenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 23:41
jadna je nasa srbija kad je vucic zastupa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online