Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.12.2012.
07:47
Večernje novosti A

Amerika utrostručuje broj špijuna

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) dobija pojačanje iz Pentagona. Ministarstvo odbrane, naime, namerava da proširi špijunsku mrežu koja bi, prema pisanju američkog dnevnika “Vašington posta”, mogla po broju da konkuriše CIA.

Foto - ilustracija: SAD povećava broj špijuna
 

Cilj projekta je da se transformiše američka Vojna obaveštajna agencija (DIA), tako da ima 1600 “sakupljača” širom sveta. Trenirala bi ih CIA, dok bi zadatke dobijali od Pentagona.

Posle obuke, plan je da budu raspoređeni širom sveta, ali posebno u Kini, da “nadgledaju” modernizaciju tamošnje armije, zatim transfere naoružanja Severne Koreje i Irana, kao i islamističke grupe u Africi. Šef DIA, general Majkl Flin je, ne ulazeći u detalje, rekao da je reč o “velikim promenama u nacionalnoj bezbednosti”.

Bez imuniteta

CIA će imati pravo da odbije sve operacije DIA koje dolaze u koliziju sa njenim. Dve agencije će da dele logistiku u inostranstvu, s tim da će DIA da se usredsredi na vojna pitanja, preuzimajući internu strukturu CIA. Operativci DIA, ako budu uhvaćeni, neće štititi diplomatski imunitet.

Američki komentatori objašnjavaju da DIA želi da stvori tajnu vojnu službu, koja će sa CIA, da formira špijunsku mrežu bez presedana po brojnosti. Akcija, ističe “Post” predstavlja izraz “većeg afiniteta Obamine administracije za špijunažu i tajne akcije u odnosu na konvencionalne snage”.

DIA je dugo igrala vodeću ulogu u procenjivanju i identifikovanju ciljeva za američku vojsku, ali širenje njenih špijunskih aktivnosti sada podvlači i sumnje da bi mogle da ih prate udari i druge operacije izvan očiju javnosti. Jer, vojska ne podleže istim kongresnim procedurama kao CIA.

Vojna obaveštajna agencija trenutno ima 500 “specijalnih oficira”, ali njihov broj će, kako se planira, da se utrostruči u narednih pet godina. Promene će da zahvate širi broj zaposlenih u Pentagonu, kao što su analitičari, ili specijalisti za logistiku, koji će da budu “prekomandovani” za podršku novim špijunima.

DIA je dobila “infuziju” od 100 miliona dolara kako bi otpočela program, iako se očekuje da ukupan budžet Pentagona pretrpi rezove. Vojni atašei pri ambasadama biće uključeni u 1.600 operativaca.

CIA je dosad skeptično gledala na pokušaje DIA da ojača špijunsku mrežu, ali sadašnji plan, prema kom će vojni operativci biti podređeni Agenciji, dobio je zeleno svetlo od nje.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 10:38
Ово што јавно причају треба помножити бар са два. Изгледа да је Орвел Великог Брата пре видео и тачно предсказао да ће бити на Западу, а не на Истоку ма колико тај Исток у време Орвела био црвен од крви које је сукоб комунизма и других идеологија изазвао. Уосталом и комунизам је дете и дело демонократског Запада иза кога се крију бездушне плутократе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online