Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.12.2012.
16:57
Beta A

Hodžaj u Češkoj ostao praznih ruku

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg pohvalio je danas u Pragu napredak Prištine i Beograda u obnovljenom dijalogu, zamolio za strpljenje u viznoj liberalizciji za građane Kosova i rekao da ne očekuje da će češki predsednik Vaclav Klaus prihvatiti samostalno Kosovo.

 Predsednik Češke neće priznati nezavisnost Kosova : Karel Švarcenberg
 

"Češki predsednik poznat je po svojim doslednim stavovima i ne očekujem zato da bi ovaj stav mogao da promeni", kazao je Švarcenberg na konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom, spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

I Slovačka dosledna

 

Hodžaj danas odlazi iz Praga u Bratislavu gde ga privatno prima šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak budući da je ta istorijski prva poseta jednog kosovskog ministra spoljnih poslova Slovačkoj nezvanična, jer Bratislava odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Šef kosovske diplomatije novinarima je kazao da je Kosovo izuzetno zainteresovano za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kako je naglasio, odnosa dve nezavisne zemlje ne samo na političkom nivou već i da se krene na put pomirenja.

"Mi smo izuzetno zainteresovani ne samo za normalne odnose sa Srbijom na političkom planu. Kao nezavisna zemlja veoma smo zainteresovani da počnemo proces bilateralnog pomirenja dve zemlje i zatvorimo mračno poglavlje istorije", kazao je Hodžaj.

Kada je u pitanju sever Kosova, Hodžaj je odbio bilo kakvo drugo rešenje osim primene plana Martija Ahtisarija.

"Druga rešenja ne možemo da prihvatimo ne samo zato što bi podelila Kosovo već stoga što bi podelila i kosovske Srbe", rekao je Hodžaj.

Kosovski ministar izrazio je nadu da će Evropska unija oceniti i napredak Prištine u sprovođenju koraka neophodnih za viznu liberalizaciju, međutim, ministar Švarcenberg upozorio je da će građani Kosova na putovanja bez viza morati da sačekaju.

"Vizna liberalizacija će se nastaviti, ali verovatno sporije nego što bi susedi EU očekivali. U oblasti su problemi. I Bugarska i Rumunija imaju problema sa ulaskom u šengenski prostor. Nadam se da kada budu svuda uvedeni biometrijski pasoši, da će biti odstranjene političke prepreke i sa njima i vize", rekao je češki ministar.

Švarcenberg je podsetio da zauzimanje zajedničkog stava u EU od 27 članica oko bilo kakvog pitanja podrazumeva uvek i poduži proces nagovaranja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 17:12
Ceska je medju prvim drzavama priznala Kosovo. Slovacka nije jos priznala Kosovo.
Ponedeljak 03.12.2012. 17:31
Браво за чешку подршку Србији.Наравно не треба очекивати од њих да буду већи срби од срба јер им је ипак важнији њихов национални интерес,али видно је да нас браћа словени подржавају на различите начине.
Ponedeljak 03.12.2012. 18:35
Време је да почне повлачење признања. Ту Србија и Русија могу да лобирају. Кад би само једна држава повукла признање кренула би лавина, срамота је отимати територију међународно признатој држави, ако је то пракса онда зна се шта чека Хрватску.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online