Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 03.12.2012.
16:26
Beta A

Amerika i Japan se udružili protiv Kine

Američki Senat usvojio je amandman na zakon o odbrani kojim se potvrđuje podrška SAD Japanu u teritorijalnom sporu s Kinom oko ostrva u Istočnom kineskom moru, što kineski mediji ocenjuju kao uznemirujuću poruku svetu koja će imati efekat bumeranga.

Američi Senat usvojio zakon kojim podržava Japan
 

Amandman na zakon o odbrani za 2013. godinu, koji se ovih dana razmatra u gornjem domu američkog Kongresa, potvrđuje da se sporazum SAD i Japana o bezbednosti odnosi i na sporna ostrva, pod administracijom Japana.

Kineski dnevni list Čajna dejli navodi da su odnosi između Kine i Japana pali na najniži nivo u prethodnih nekoliko decenija zbog spora oko ostrva koji se u Kini nazivaju Diaoju, a u Japanu Senkaku.

Japanska novinska agencija Kjodo ocenila je da je ta mera preduzeta kako bi se sprečio svaki pokušaj Kine da dovede u pitanje japansku administraciju. Amandman tek treba da bude usvojen u Predstavničkom domu i da ga potpiše predsednik.

Njegovim usvajanjem mogli bi da budu ohrabreni aktivisti da nastave da "prkose međunarodnom redu uspostavljenom posle Drugog svetskog rata", piše Čajna dejli.

"Amandman šalje uznemirujuću poruku svetu da američki Senat ne želi da se spor oko ostrva Diaoju stiša. Umesto toga, traži eskalaciju teritorijalnog spora u predstojećim godinama, nagoveštavajući silaznu putanju kinesko-japanskih odnosa", navodi kineski dnevnik.

Čajna dejli dodaje i da amandman, koji "ohrabruje konfrotaciju pre nego saradnju", neće biti u interesu SAD u dugoročnom pogledu. SAD imaju koristi od kineske i japanske ekonomije, koje zavise jedna od druge i koje će, dodaje list, poneti najveći teret nerešavanja teritorijalnog spora, što će za posledicu imati sporiji ekonomski oporavak SAD.

Negativnni efekti takvih poteza odraziće se i na novu strategiju SAD, u čijem su fokusu Azija i Pacifik, navodi pekinški dnevnik. Svaki učesnik u azijsko-pacifičkim pitanjima "mora da poštuje suverenitet država u regionu i ispuni svoja obećanja da neće zauzimati stranu", piše list.

Odlučnost Kine da brani svoj teritorijalni suverenitet "nikada ne treba da bude potcenjivan", a pokušaj Senata SAD da "zamuti vodu" oko spora zbog ostrva Diaoju imaće povratne negativne posledice po SAD. zaključuje Čajna dejli.

U amandmanu se navodi da SAD "ne zauzimaju stav" o konačnom suverenitetu nad spornom teritorijom, ali da "priznaju administraciju Japana nad ostrvima Senkaku".

Senator Džim Veb, jedan od predlagača amandmana, izjavio je da SAD tim amandmanom priznaju administraciju Japana nad ostrvima i da taj stav neće biti promenjen "pretnjama, prinudom ili vojnom akcijom".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 16:35
САД главни реметилачки фактор мира у свету.
Ponedeljak 03.12.2012. 16:30
то је све јадац јер се ту јапан ништа не пита, већ је јапан употребљен чисто због америчких интереса ,да није тако што јапан не потражи и курисла острва које је русија узела у току другог светског рата...јапан је капитулирао 1945. године и амери и даље имају своје базе на свим кључним јапанским острвима.
Ponedeljak 03.12.2012. 19:52
Кина је превелик залогај, јапанци су починили велике злочине над Кинезима, као што су хрвати над Србима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online