Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.12.2012.
06:42
Večernje novosti A

Putin zauzdao oligarhe

Dolaskom na čelo Rusije Vladimira Putina počinje sukob sa oligarsima. Prvo, više nisu mogli da dolaze u Kremlj kad god hoće, a onda su naterani da počnu da plaćaju realnu izvoznu carinu na bazi svetske cene, pišu beogradske Večernje novosti.

Stop za oligarhe: Vladimir Putin "disciplinovao" bogataše
 

Dotad su “novi kapitalisti” ruske sirovine prodavali svojim ofšor kompanijama po nerealno niskim cenama. U prva dva predsednička mandata Putin je oligarhe sveo na - milijardere. Po gramzivosti nisu ništa bolji od oligarha ali nemaju onako jak uticaj na medije i ne vode državnu politiku.

Sadašnje bogataše odlikuje izraženi egoizam, pa ih istorija neće zapamtiti. Nisu gradili narodu ni bolnice, ni škole. Od prvih šest oligarha čije se bogatstvo procenjivalo na 9,3 milijarde, broj ruskih milijardera je rastao - sada ih ima 96 i “teški” su 376 milijardi dolara. I ruski procenat u ukupnoj svetskoj ekonomiji je skočio na - osam odsto.

Zlatne rezerve

Da je Rusija ekonomski stabilna dokazuje se činjenicom da su nacionalne zlatne rezerve 522,2 milijarde dolara. Rusija je već dosta dugo na trećem mestu po devizno-zlatnim rezervama, iza Kine i Japana. Mnogi u Rusije se pitaju kakva bi bila tek situacija da silne milijarde nisu prebačene na Zapad nego da su investirane u razvoj domaće privrede.

Prvi milijarder u postsovjetskoj Rusiji bio je Boris Berezovski o kome je napisana i knjiga “Kum Kremlja”. Njegovo bogatstvo 1997. je procenjeno na tri milijarde dolara. Bio je 104. na svetskoj listi milijardera. Bio je suvlasnik “Sibnefta”, a postao zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije iako je već imao i pasoš Izraela.

Na prvom spisku milijardera bili su i Vladimir Potanjin, jedan od vlasnika “Noriljskog nikla”, kao i glavni akcioner “Lukoila” Vagit Alekperov. Pristali su na nove uslove, pa su i danas u biznisu.

Rast cena nafte pomagao je ruskim milijarderima. Već 2001. na “Forbsovoj” svetskoj listi bilo ih je osam. Rasla je i cena metala i drugih sirovina koje izvozi Rusija, pa je 2008. broj milijardera u Rusiji porastao na 82. Tada je u deset najbogatijih na svetu ušao Oleg Deripaska “kralj aluminijuma” kojeg su dobro zapamtili ne samo zaposleni u aluminijumskim kombinatima u Rusiji već i u inostranstvu, kao u Podgorici, na primer. ”Forbs” je procenio da ima 28 milijardi dolara, ali je Deripasku ekonomska kriza iz 2008. naterala da zatraži pomoć od svoje države. Njegova imperija je bila u kreditima do guše.

Ruski tajkuni vole London

Kao što su nekad milijarderi iz arapskih zemalja, zahvaljujuću petro-dolarima kupovali nekretnine u Londonu, sada su glavni kupci koji ne pitaju za cenu Rusi. Bivši predsednik Banke Moskva Aleksej Borodin je u Londonu kupio vilu za 140 miliona funti. Protiv Borodina se vodi krivični postupak jer je opustošio budžet grada Moskve.

Vilu u predgrađu Londona kupio je i Roman Abramovič za 90 miliona funti. London je mnogim iz Rusije “rezervni aerodrom”. Čim im postane opasno da žive u Moskvi, oni brzo lete u London.

Milijarderima je dosadno u svojoj zemlji, pa je Roman Abramovič kupio fudbalski klub Čelsi. Kasnije su njegovim putem krenuli i drugi. Ruski bogataši preko zime okupiraju mondenska zimovališta, a leti se šepure na svojim jahtama u poznatim letovalištima.

U vreme poslednje ekonomske krize, 2008, građani su se žalili pa je Vladimir Putin naterao Deripasku da pred TV kamerama rešava probleme svoje fabrike i u mestu Pikaljovo. Od tada nekada kočoperni oligarsi počinju da mole da im država pomogne iz stabilizacionog fonda.

Kriza je uzdrmala i one ekspanzivne građevinare. Klasični poslovni nokaut doživeo je glavni akcioner “Miraks grupe” Sergej Polonski, čije je bogatstvo “Forbs” procenjivao na 1,2 milijarde dolara. Država ga je pustila niz vodu, on je doživeo poslovni fijasko. Između ostalog, i u Budvi.

Milijarderi postaju kooperativniji sa državom, ali i ove godine odliv kapitala iz Rusije, po podacima Ruske centralne banke, biće oko 70 milijardi dolara. Donedavni vlasnici značajnog dela akcija u naftnoj kompaniji TNK-BP ne skrivaju da će milijarde od prodaje prebaciti na Zapad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online