Nedelja 23. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 01.12.2012.
17:19
RTS A

Albanofobija kruži Balkanom?

Balkanom, kao senka, kruži strah od Albanaca, tvrdi albanski premijer Salji Beriša i poručuje da su Albanci složniji i ujedinjeniji nego ikada ranije.

Balkanom, kao senka, kruži strah od Albanaca...Albanci nikad složniji: Beriša
 

"U prošlosti su komšije nasrtale na nas kako bi podelili albansku teritoriju i kako bi je u potpunosti uništili. Međutim, danas je sve drugačije. Danas je i Kosovo slobodno. Ali pored svega, nudimo komšijama priliku za dijalog i saradnju", naglašava Beriša, prenosi agencija Anadolija.

Beriša kaže da su Albanci u prošlosti smatrani građanima drugog ili trećeg reda i da komšije nisu htele da ih prihvate kao slobodan narod.

Govoreći na Forumu mladih Demokratske stranke čiji je lider, Beriša je naglasio da je nacionalno pitanje Albanaca u osnovi programa te stranke i da etničke teritorije Albanije treba da budu u nacionalnoj savesti svakog Albanaca.

"Svako zna naš cilj, a to je jačanje i kohezija albanske nacije. Mi danas delujemo kao jedna snažna nacija", istakao je premijer Albanije.

Zbog nedavne Berišine izjave o "Albaniji svih albanskih zemalja" makedonski predsednik Đorđe Ivanov i ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Avramopulos nisu prisustvovali proslavi 100. godišnjice nezavisnosti albanske države u Tirani.

Beriša je, naime, prilikom obeležavanja tog jubileja 28. novembra, govorio o "Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa, od Skoplja do Podgorice".

Tim povodom oglasile su se i Sjedinjene Američke Države, čiji je zvaničnik za makedonsku agenciju MIA rekao da Vašington ne podržava prekrajanje državnih granica na Balkanu i da je svaki takav pokušaj neproduktivan i destabilizujući.

Iz Berišine kancelarije nastojali su da ublaže njegovu izjavu, navodeći da se ona odnosila na "istorijski kontekst od pre 100 godina" i da "ne izražava nikakvu teritorijalnu pretenziju prema susedima na jugu, severu, ili istoku".

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 17:39
Daj boze da tu senku svako zgazi
Subota 01.12.2012. 17:47
Mada da nisam za ratnu opciju,ali ako se menjaju granice balkana,bez rata je nemoguce proci,a onaj ko hoce da se SIRI ne prolazi najbolje.
Subota 01.12.2012. 20:51
Аустро угарска је cтворила Албанију да би спречила уједињење Србије и Грчке и Србима излаз на море. Тако да ово није ништа ново.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online