Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.12.2012.
03:50
Beta A

Spor oko zabrane "preobraćanja" mladih homoseksualaca

Zakon američke savezne države Kalifornije - prvi te vrste - o zabrani licenciranim psihoterapeutima da savetuju homoseksualne maloletnike kako da postanu heteroseksualni, na probi je od petka kada su advokati zastupnika "popravne terapije" zatražili od saveznog sudije SAD da spreči tu zabranu.

Spor u američkoj državi Kaliforniji da li psihoterapeuti imaju pravo da "preobraćaju" homoseksualce u heteroseksualce
 

Savezni okružni sud u Sakramentu je održao raspravu o tome da li taj zakon krši Prvi amandman Ustava SAD - o slobodi govora, i da li treba sprečiti njegovo stupanje na snagu 1. januara. Obaranje zakona traže četiri advokata i dva para roditelja koji
kažu da je njihovim maloletnim sinovima savetovanje psihologa pomoglo
da odustanu od homoseksualne orijentacije.

Jedan advokat traži bar odlaganje stupanja novog zakona na snagu dok se suđenje ne završi, tvrdeći da bi zabrana prisilila mlade ljude koji ne žele da budu homoseksualci, da pomoć zatraže od nelicenciranih psiholoških savetnika.

"U suštini se radi o veoma dramatičnom mešanju u odnos lekara i pacijenta", rekao je advokat. Državni pravobranioci međutim kažu da je zabrana prikladna jer država želi da zaštiti mlade ljude od prakse zasnovane na pretpostavci da treba menjati seksualnu orijentaciju pojedinca, umesto da se homoseksualnost smatra zdravim delom ljudskog iskustva.

"Država je učinila ono što je u njenoj moći i što joj je dužnost: da zabrani postupak koji ne radi, koji je naučno diskreditovan i kojeg su se odrekla sva vodeća udruženja za mentalno zdravlje", rekao je jedan od pravobranilaca o "preobraćanju" homoseksualaca.

Zakon koji je donela Skupština Kalifornije, a guverner Džeri Braun (Jerry Brown) potpisao oktobra, utvrđuje da se stručnjaci za mentalno zdravlje, kao što su psiholozi, socijalni radnici, porodični savetnici, psihijatri, koji klijente mlađe od 18 godina
podvrgavaju "naporu za promenu seksualne orijentacije", time ponašaju neprofesionalno te će biti podvrgnuti disciplinskom postupku državnih odbora za licenciranje.

Prvo ročište je proteklo u razjašnjavanju da li je psihološki postupak koji je na meti zakona, u nadležnosti vlasti savezne države, ili predstavlja protivustavno ograničenje savezne, ustavne odredbe o slobodi govora. Sud je odluku najavio za iduću nedelju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online