Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 30.11.2012.
18:23 >> 18:35h
Beta A

Srbija jedina iz exYU glasala za Palestinu

Rezoluciju kojom se Palestini priznaje status države posmatrača u UN podržalo je u četvrtak 138 od ukupno 193 zemlje članice, među kojima je bila i Srbija, jedina od bivših jugoslovenskih republika.

Slavlje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pošto je Palestina postala država posmatrač u UN
 

Rezoluciju koja bi Palestini trebalo da omogući pristup međunarodnim organizacijama podržale su tri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN s pravom veta (Kina, Rusija i Francuska) i više od polovine zemalja članica EU. Protiv je bilo devet zemalja, a 41 država uzdržala se od glasanja.

Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, jedne od prvih zemalja koja je priznala Palestinu kao državu kada je proglašena u novembru 1988, palestinsku rezoluciju u UN podržala je samo Srbija. BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija bile su uzdržane.

EU nije imala usaglašen stav o palestinskoj rezoluciji. Iz Brisela je uoči glasanja saopšteno da o tome odlučuju države pojedinačno, a podeljenost su pokazali i rezultati glasanja - 14 zemalja EU podržalo je palestinski zahtev, 12 je bilo uzdržano, a samo jedna - Češka, glasala je protiv.

Među uzdržanim članicama EU bile su Nemačka, Britanija, Poljska, Slovačka, Bugarska, Rumunija i Mađarska, dok su među onima koje su podržale palestinski zahtev Francuska, Grčka, Italija, Španija, Portugal, Kipar, Švedska, Danska i Finska.

Pored Izraela, unapređenju palestinskog statusa iz entiteta u državu posmatrača u Generalnoj skupštini UN usprotivile su SAD, Kanada, Češka, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Panama.

Palestinsku državu pre usvajanja rezolucije o statusu priznalo je 130 zemalja.

Politiku bivše SFRJ od njenih naslednica nastavile su Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dok Hravtska, Makedonija i Slovenija nisu priznale Palestinu.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 18:27
Kako radi Putinova jedinstvena Rusija, tako mora da radi i posestrimska Tomina napredna stranka. Ko je od pocetka pratio situaciju, treba da mu bude jasno da cemo uci u savez sa Rusijom. Evroitegracije su bile foliranje zapada da ne bi isfinansirali Tadica i DS.
Petak 30.11.2012. 18:38
Ma koliko se solidarisali sa Palestincima trebali smo gledati svoje interese !!! Izrael je moćna, uticajna država, koja nije priznala nezavisnost Kosova. Glas Srbije nije doprinjeo istorijskom uspjehu Palestine i mogla je ostati uzdržana kao Crna Gora i BiH ( u kojoj je Republika Srpska bila za Izrael, a Federacija za Palestince )...
Petak 30.11.2012. 19:36
Sve ove evropske zemlje koje su se uzdrzale, trebale su da se uzdrze i kada je bilo pitanje priznavanja Kosova.Vidi se da nemamo sa njima nista zajednickog, prema tome savez ne dolazi u obzir.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online