Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.11.2012.
22:17
Beta A

Kako žene biraju predsednika?

Prvi put od 1952. godine izbore za američkog predsednika je izgubio kandidat koji je imao veću podršku muškaraca - republikanac Mit Romni.

Skoro sve crne žene u Americi glasale za Obamu
 

Žene su većinom glasale za Baraka Obamu, navodi agencija AP uz ocenu da je time ozvaničeno da žene mogu nadvladati muškarce na biračkim mestima. Od 1952. agencija Galup prati podatke o glasanju polova. Muškaraci, iako čine manje od polovine stanovništva SAD, imaju uticaj veći od svoje brojnosti. Oni su uticajniji na izborima zato što su kolebljiviji nego žene koje naginju Demokratskoj stranci. Ove godine je opao broj glasova muškaraca za Obamu u odnosu na 2008. čime je proširen "rodni jaz".

Istraživanja pokazuju da stavovi koji odvajaju liberale od konzervativaca, čak i o pitanju prekida trudnoće, ne utiču mnogo na razliku u glasanju polova. Za muškarce i žene pođednako je verovatno da će zauzeti jednu od strana u debati. Razlika postoji, međutim, u stavovima o ulozi koju bi vlada trebalo da ima. To nije veliki jaz, ali je statistički značajan - po mnogim studijama četiri do pet odsto.

Žene kao grupa žele veću vladu, s više zdravstvenih i socijalnih programa, dok su muškarci za manju vladu koja manje troši, osim na vojsku. U izvesnom smislu, to je podela u kojoj je na jednoj strani sigurna socijalna mreža, a na drugoj surov individualizam, ili, kao na novembarskim izborima, Obama nasuprot Romnija.

Politikolozi navode da za takvo opredeljenje žena ima više razloga. Pored toga što žene imaju tradicionalnu ulogu u porodici, one duže žive i time su veće šanse da će se oslanjati na programe socijalne i zdravstvene zaštite za starije. Veće su i šanse da će žena osiromašiti, kao i da će biti samohrani roditelj koji ima probleme da plati zdravstvenu zaštitu i obrazovanje deteta.

S druge strane, muškarci smatraju da su socijalni programi skupi i da neće imati koristi od njih. Muškarci naginju republikancim, ali su na prethodim izborima glasali za pobednike: na poslednjih šest predsedničkih izbora su tri puta glasali za republikanskog kandidata, a za demokratu dva puta, od čega jednom za Obamu 2008. U nadmetanju Bil Klinton - Bob Dol 1996. svoje glasove su ravnomerno raspodelili.

Podrška žena Obami ove godine je opala za jedan odsto u odnosu na 2008. godinu - 55 odsto za Obamu, a 44 za Romnija, dok je kod muškaraca taj pad od četiri odsto, te je odnos bio 52 odsto za Romnija i 45 za Obamu.

"Rodni jaz" ne postoji samo među belim glasačima: Obama je dobio 96 odsto glasova crnih žena i 87 odsto crnih muškaraca, dok je 76 odsto Hispano-Amerikanki glasalo za Obamu, a 65 odsto Hispano-Amerikanaca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online