Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2012.
12:31
O. Đoković - Vesti A

"U Evropu primate genocidnu državu!"

Oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, na Srbe u Parizu delovalo je kao - nož u srce, zbog čega su u svom ogorčenju uputili pismo na adresu predsednika Francuske Fransoa Olanda i cele vlade.

Ogorčeni zbog oslobađanja hrvatskih generala: Srbi u Parizu
 

Sramnu odluku Haškog tribunala, lažnog suda koji je izgubio sav kredibilitet i već izrečene kazne od 24 i 18 godina proglasio ništavnim, tumače kao selektivnu pravdu merenu različitim aršinima, što je, kako kažu, gore od nepravde.

Na nedeljnom skupu u sali pri sabornom hramu Sv. Save, u dogovoru sa zemljacima potpredsednici Skupštine Srba u Francuskoj Čedomir Krasnić i Romeo Milošević pročitali su pismo, u kojem, između ostalog, piše:

Sramna haška odluka: Sima Mraović

"Evidentno je da se radi o političkoj, a ne o pravnoj odluci, jer kako dopustiti da 1. jula 2013. godine u Evropsku zajednicu uđe jedna genocidna država? Ova odluka ne ide u prilog stabilizacije situacije u regionu, već, naprotiv, otvara stare rane. Iz Krajine je nasilno iseljeno više od 200.000 Srba, a ubijeno 1.354 pripadnika srpskog naroda".

"Tačno je da je bilo ratnih zločina, takvi su u Hagu i zaslužuju kaznu, ali bi to trebao da bude isti slučaj sa Hrvatima i njihovih generalima i svim drugim koji su činili zverstva. Francuzi srpskog porekla pozivaju renomirane intelektualce i pravnike da im se pridruže u negodovanju i dignu glas protiv nepravde."


Na istom skupu Saopštenje za javnost koje je sročio Odbor za srpske nacionalne interese pri Skupštini Srba u Francuskoj pročitao je dr Sima Mraović, naglasivši da odluka sudija Žalbenog veća Haškog tribunala predstavlja još jedan šamar srpskom dostojanstvu.

I Šifer kritikuje presudu

U nezadrživu ofanzivu osude haške sramne odluke, odbrane pravde i iznošenja istina krenuo je filozof i pisac Danijel Salvatore Šifer, kojem su već objavljeni veoma zapaženi tekstovi u "Le Point ", "Agora Vox" i "Nouvel Observateur".

- To je sramna, kriminalna, politički motivisana odluka, lišena osnovnih pravnih i moralnih principa, stoga ne može biti prihvaćena od strane srpske ni od svetske javnosti. Krajnje je vreme da Vlada Srbije i srpski narod uvaže činjenicu poznatu od samog nelegalnog osnivanja Tribunala, a to je da su srpski narod i srpska država suočeni sa kriminalnom zloupotrebom međunarodnog prava - istakao je Mraović.


Odbor za srpske nacionalne interese Skupštine Srba u Francuskoj upućuje apel Srbima u rasejanju u kojem traži da podrže sve odluke Vlade Srbije usmerene ka prekidu saradnje sa Haškim sudom i ideji pristupa Evropskoj zajednici koja, blago rečeno, nije prijateljski naklonjena Srbiji. Takođe, traži se formiranje komisije eksperata iz država koje nisu učestvovale u NATO agresiji protiv Srbije i nisu na spisku finansijskih donatora Tribunala, sa ciljem utvrđivanja pravnih aspekata odluke koja oslobađa hrvatske generale od krivične odgovornosti.


Srbi iz Francuske predlažu da se ispitaju pravni mehanizmi u pravcu oduzimanja imuniteta sudijama Haškog tribunala zbog osnovne sumnje kršenja ljudskih prava haških zatvorenika.


"Pošto Evropska unija snosi veliku odgovornost za ovu skandaloznu nepravdu, smatramo da postoji alternativa da odbranu nacionalnih interesa Srbija mora prioritetno da usmeri prema Ruskoj Federaciji", piše u zaključcima sa sastanka u Parizu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online