Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.11.2012.
06:13
Beta A

Izrael razmatra mobilizaciju 75.000 rezervista za ofanzivu u Gazi

Telefonske konsultacije izraelskih ministara radi dobijanja zelenog svetla za mobilizaciju 75.000 rezervista za ofanzivu na Gazu počelu su sinoć, naveo je sekretar izraelske vlade Zvi Hauser.

Sukobi Hamasa i Izraela sve žešći, moguća i kopnena invazija izraelskih snaga
 

Hauser je svom zvaničnom nalogu na Fejsbuku naveo da se te telefonske konsultacije vode zbog jačanja sukoba naoružanih grupa iz Gaze i izraelske vojske.

Izraelske vazduhoplovne snage pokrenule su u sredu ofanzivu protiv ekstremista iz Gaze, koji su sledećeg dana ispalili skoro 150 raketa na Izrael. U tim napadima je ubijeno troje ljudi s izraelske strane, dok je u izraelskim napadima na Gazu do danas poginulo skoro 30 Palestinaca.

Cena nafte povećana zbog sukoba 

Cene nafte na svetskim berzama povećane su pošto bi sukob izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas mogao da utiče na snabdevanje naftom.

Na njujorškoj berzi cena sirove nafte za januarsku isporuku povećana je za 1,05 dolara na 86,92 dolara po barelu.

Nafta klase "brent" na londonskoj berzi poskupela je za 94 centa i završila na 108,95 dolara po barelu. Investorti prate situaciju i procenjuju posledice sukoba na Bliskom istoku po snabdevanje naftom.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak ranije je naložio mobilizaciju "novih kontingenata rezervista", rekao je njegov portparol, ali nije precizirao o kolikom broju se radi.

Na terenu jedan novinar agencije Frans pres video je kako se blizu granice između Izraela i Pojasa Gaze gomilaju blindirana vozila i buldožeri, a tu su poslednjih 48 sati postavljeni i tenkovi.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je agenciji Frans pres da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu večeras sazvao bezbednosni deo kabineta koji se sastoji od devet ministra na sastanak u ministarstvu odbrane u Tel Avivu da razgovara o mogućem povećanju vojnih operacija na Pojas Gaze.

Izraelska televizija javlja da bi Netanjahu trebalo posle sastanka da razgovara s ministrima odbrane i spoljnih poslova Ehudom Barakom i Avigdorom Libermanom u prisustvu visokih vojnih zvaničnika.

Izrael je sinoć blokirao sve glavne puteve oko Gaze i objavio da se oni od sada nalaze u zatvorenoj vojnoj zoni, a sve je više znakova da se priprema kopnena ofanziva.

Ban Ki Mun pozvao na prekid raketiranja, uzdržanost Izraela

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je Hamas da prekine svoje raketne napade na Izrael, a izraelske vođe da pokažu maksimalnu uzdržanost. Portparol šefa UN-a Martin Nesirki rekao je da je generalni sekretar "jako zabrinut" zbog produžetka nasilja u Gazi i u Izraelu i izrazio duboku zabrinutost zbog stradanja civila u tom nasilju.

 

"On hitno apeluje na sve strane koje su u to uključene da urade sve što je u njihovoj moći da zaustave ovu opasnu eskalaciju i povrate mir. Raketni napadi su neprihvatljivi i moraju odmah da prestanu.

 

Ban Ki Mun je uputio poruku da novi ciklus krvoprolića neće učiniti ni Izraelce ni Palestince bezbednijim niti će se time otvoriti pregovori kojima može da se postigne rešenje bliskoistočnog sukoba i trajno okonča nasilje.

"U ovoj oblasti je zatvorena vojna zona", rekao je portparol vojske i dodao da je više putevaoko pojasa Gaze zatvoreno za civilni saobraćaj. Četiri Palestinca poginula su sinoć u novom izraelskom granatiranju Gaze, saopštila je zdravstvena služba pokreta Hamas koji je na vlasti u toj palestinskoj enklavi. U Gazi je poginulo 28 Palestinaca od srede kada je počela izraelske operacije na toj teritoriji.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 10:01
Тешко је овде бити паметан.Њих је немогуће помирити.Што се тиче палестинаца има их православних и муслимана и сви су палестинци.Арапи желе да униште државу Израел,али и народ израела што је геноцид.Они отворено позивају на геноцид и то све под окриљем вере. Због тога Ја сам на јеврејској страни.Сефарди нам нису нанели зло него хазари-ашкенази јевреји,и то треба имати на уму.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online