Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.11.2012.
03:30
Vesti A

Katolička crkva pokrivala zločine sveštenika

Pojedini katolički sveštenici koristili su pištolje, noževe i pse kako bi primorali decu i žene na seksualne odnose. Ovi šokantni dokazi izneti su tokom saslušanja pred Parlamentarnom komisijom Viktorije u ponedeljak. Čula su se i uznemiravajuća svedočenja o slučajevima sodomije, kako je bolnički kapelan silovao pacijente, o tome kako su studenti, a budući sveštenici, napastvovani tokom seminara, o svešteniku koji je nosio oružje u školskom dvorištu, i kako je dečaka prislužnika u oltaru tokom seminara nedeljama napastvovao vođa kampa.

Od žrtava čuli priče da su sveštenici nosili oružje i noževe dok su bili na dužnosti, a neki sveštenici su koristili pse pri seksualnom zlostavljanju dece
 

Helen Last direktorka grupe građana Dobra vera, izjavila je pred Parlamentarnim odborom, kako je od žrtava seksualnog napastvovanja, čula priče da su sveštenici nosili oružje i noževe dok su bili na dužnosti, a jedna od žrtava joj je rekla, kako su neki sveštenici koristili pse pri seksualnom zlostavljanju dece.


Gospođa Last je tokom istrage rekla da je Katoličkoj crkvi trebalo punih 15 godina da odluči da započne rešavanje problema sa sveštenikom Piterom Sersonom, koji nije više živ, a koji je bio optužen za nošenje noža kod školskog igrališta sredinom 1990-ih, dok je drugi sveštenik imao spreman pištolj u pretincu automobila. Takođe je govorila o incidentu, u kome je katolički bolnički kapelan napastvovao žene koje su ležale u bolnici zbog problema sa mentalnim zdravljem, tako što ih je odvodio u svoj deo bolnice gde ih je silovao, a zatim vraćao na bolnička odeljenja.

ZAKON O ISPOVESTI: Inspektor Piter Foks
 


- To su samo neki od najgorih primera torture. Postoje još stotine i stotine koje možemo da navedemo. Jedan sveštenik je napastvovao ženu uz pretnju da će joj nožem unakaziti lice ukoliko se nekom požali - rekla je ona pred parlamentarnim Odborom za razvoj zajednice i društva.

Ona je istakla, kako ovaj slučaj nikada nije prijavljen policiji.

Deca sistematski nisu štićena

Gospođica Gilard kazala je da će kraljevska komisija ući u delovanje svih verskih organizacija, škola, vladinih tela i neprofitnih grupa kao što su skauti i sportski klubovi. Takođe će biti istraženo kako su na ovo odgovarale institucije, službe za zaštitu dece, policija i pravni sistem.
- Seksualno zlostavljanje dece je odvratno zlo. Čine ga zli ljudi, ali ono što mi sada vidimo, mislim, prema poslednjim obaveštenjima, nije reč samo o zlim ljudima koji su to radili. Ovde je postojalo sistemsko propuštanje da se odgovori na to i da se deca bolje zaštite - rekla je prva ministarka.

- Tvrdnje da su žene silovane u bolnici, ispitivala je Melburnska nadbiskupija, ali i pored toga bolnica nikada nije dobila njihov izveštaj. Imamo tri primera napastvovanja u bolnicama koje su izvršili različiti sveštenici, a svi su vršili ulogu kapelana. Te žene su prošle kroz neka od najšokantnijih iskustava tokom poslednjih sedam do deset godina, dok su pokušavale da dobiju odgovore od Melburnske nadbiskupije o tim napadima - rekla je gospođa Helen Last.


Predstavnica grupe građana Dobra vera ističe i kako se seksualno napastvovanje od strane sveštenika sprovodi i danas, što svedoče i poslednji primeri od pre samo nekoliko nedelja, koje su takođe dostavili na uvid Parlamentarnom odboru.

Međutim, Katolička crkva još uvek nema interne propise o mentalnom zdravlju, a i sami počinioci nasilja zaštićeni su jakom birokratskom strukturom u crkvi.
 

- Žrtve su uplašene da javno progovore o neljudskom ponižavanju kroz koje su prošli, zastrašene su da će biti kažnjene što ljute Boga, a odgovor predstavnika crkve u Melburnu samo povećava njihove traume, rekla je Helen Last.


Šokantne optužbe iz Viktorije došle su u vreme kada je prva ministarka Džulija Gilard najavila osnivanje kraljevske komisije da istraži seksualno zlostavljanje dece u okviru Katoličke crkve u celoj Australiji, obećavši da će se pod istragom naći ne samo oni koji su počinili zlo, već i oni koji su zatvarali oči pred njim.

JEDNOSTRANO IZVEŠTAVANjE: Kardinal Pel
 


U međuvremenu, predsednik Australijske katoličke biskupske konferencije pozdravio je istragu.
- Nama je potrebna istraga u ovom stepenu, da bi se obezbedilo da budu učinjene prave stvare, da se jednom zauvek očistimo od svake sumnje u vezi s crkvom - kazao je nadbiskup Melburna Denis Hart ABC-radiju.


Senior detektiv, inspektor Piter Foks, koji je progovorio o sumnjama da je i policija prikrivala seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi, kaže danas da je primao poruke

s pretnjama, i to sa policijskim memorandumom, otkako je počeo da govori o problemu. Bio je svestan, kazao je, da mu je to značilo kraj karijere. Uz pretnje, kroz policiju su počele da kruže i glasine kako je on mentalno nestabilan.

Odvojiti činjenice od izmišljotina

Najviši katolik u zemlji, kardinal Džordž Pel, odbacio je "preterivanja" i "ocrnjivanje" usmerene protiv crkve u vezi sa sumnjičenjima za prikrivanje seksualnog zlostavljanja dece, ali je pozdravio kraljevsku komisiju najavljenu od federalne vlade.
Kardinal Pel je rekao da je on očekivao da će biti pozvan da svedoči pred kraljevskom komisijom protiv tvrdnji kako je učestvovao u zataškavanju zlostavljanja koje su činili sveštenici i da će on u potpunosti s njom sarađivati.
- Mi mislimo da je ovo prilika da se pomogne žrtvama, prilika da se očisti atmosfera, da se odvoje činjenice od izmišljotina. Ova komisija biće u stanju da učini te tvrdnje validnim ili utvrdi da postoji značajno pretereivanje. Ovde postoji stalna kampanja medija protiv Katoličke crkve i njenog postupanja ili nepostupanja u ovom području - rekao je on.

Ali, nakon što je objavljeno da će se ovim baviti kraljevska komisija, inspektor Foks kaže da je doživeo zadovoljstvo što će se napokon čuti hiljade glasova žrtava zlostavljanja. Ovaj policajac je prošle nedelje u emisiji Lejtlajn izneo ekskluzivne optužbe da je Katolička crkva u Novom Južnom Velsu pokrivala zločine sveštenika pedofila i zaustavila policijsku istragu na području Njukasla i Hantera.


- Nisam više hteo da to trpim, iako je značilo kraj moje policijske karijere. To sam shvatio od momenta kad sam prošle nedelje odlučio da govorim. Što je ta istina više potiskivana , uobičajena praksa u policiji je takva da nekome kao ja nikad više neće biti dozvoljeno da se vrati tamo.


Vreme da se čuju žrtve


Detektiv inspektor Foks kaže da kraljevska komisija treba da ispita načine kako Katolička crkva postupa prema ispovesti, gde su postojali sveštenici koji su drugim sveštenicima ispovedili zlostavljanje dece.


- Nama treba zakon da zaustavi ono što se dešava i primora one sveštenike koji su čuli takve ispovesti da kažu: Slušaj, Bog ne želi da ovaj čini čini nove zločine. On želi od mene da odem i kažem policiji da ga zaustavi.


On je, takođe, odbacio tvrdnje sidnejskog nadbiskupa, kardinala Džordža Pela da je kraljevska komisija sazvana zbog tekućeg i, svojevremeno, jednostranog pisanja medija o ovom problemu.


- Svakako da je to bilo jednostrano, zato što izgleda da Crkva neprekidno izvikuje poruku kako: Nama ne treba kraljevska komisija, ništa se ovde nije dešavalo, idite dalje. Dosta smo razumeli s te jedne strane, gospodine Pel. Sada će početi da slušamo žrtve i da počnemo da slušamo njihove porodice i sada ćemo početi da činimo nešto u vezi s ovim problemom - kazao je inspektor za "Sidnej morning herald".


Inspektor je na Tviteru u ponedeljak, po objavljivanju rada kraljevske komisije, napisao: Sad ću zaspati sa osmehom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 08:10
Изопачена хришћанска секта. То има само код католика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online