Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2012.
06:03
M. Roknić - Vesti A

Srbin gaji englesku travu

Ko još nije čeznutljivo i ljubomorno pogledao u zelene tepihe čuvene engleske trave i poželeo ih u svom dvorištu. Mnogi tvrde da za su takav raskošni travnjak potrebne decenije. U kanadskom Ontariju za zelene okućnice brine se Milan Stanković, jedini Srbin, kako tvrdi za sebe, koji se na severnoameričkom kontinentu bavi engleskom travom.

 

Seje je na 300 hektara, na svom ranču, desetak kilometara udaljenom od Vindzora, i kao gotov proizvod plasira na tržište. Trista hektara najbolje engleske trave ni za kanadske prilike nije površina za potcenjivanje. Stankovići uspevaju da sve postignu i kupe najmodernije mašine i tehnologiju potrebnu za posao.

- Kupili smo najnoviju mašinu za skidanje trave koja je potpuno kompjuterizovana. Sama seče, mota i slaže. Sin njome upravlja, ali kada sve podesi, postaje višak u kabini - pokazuje Milan mašinu koja košta 300.000 dolara.

Za posao sa engleskom travom kaže da je vrlo unosan, ali i rizičan, zahtevan i traži mnogo veštine, znanja i rada. Trava se skida treću godinu od setve, ali mnogo toga zavisi i od vremenskih uslova. Prošla je godina bila kišovita, ova izrazito sušna.

Zemlja je zlato

Stankovićev ranč utemeljio je otac Vaso, vitalni osamdesetsedmogodišnjak, koji je prvih 10 hektara kupio pre pola veka. Kad su, početkom šezdesetih godina prošlog veka stigli u Kanadu, prvi zarađeni dolari nisu išli na banku, već u trgovinu. Vaso je počeo sa kućama, promenio ih je petnestak, a kada je to stalo, okrenu se zemlji.
- Zemlja je sada zlato - kaže deda Vaso.

- Kad bih birao između dva zla uvek bih se odlučio za sušu, jer imam bazene za navodnjavanje. U kišnim periodima ne možeš da koristiš mašine, a trava brzo raste. Mora da se kosi svaki drugi dan, jer preko noći naraste gotovo centimetar. Ali sve izguramo. Zato kažem Kanađanima da, ako hoće da organizuju neko svetsko prvenstvo, dođu kod Srbina po englesku travu - šali se on.

Jedini mu je problem da zadovolji sve narudžbe. I zato stalno kupuje zemlju čija cena stalno raste.


- Za svih 45 godina koliko sam u Kanadi, uvek sam ulagao samo u zemlju. Hvala bogu, isplatilo se - priznaje Milan, s ponosom pokazujući parcelu od 25 hektara koju je poslednju kupio i platio gotovo pola miliona dolara.


I mašine u velikom hangaru deluju moćno. Desetak traktora, od najmanjih do onih pored kojih se čovek oseća kao patuljak, kosilice, sejačice, usisivači za travu i mnogo toga čiju namenu je laiku teško da odgonetne. A sve je to potrebno da bi do kupaca stigle rolne prvoklasne engleske trave. Milan u šali kaže da sve ima duplo, osim žene.


Kad travu treba sejati ili kositi, prihranjivati, najčešće su u pitanju sati, a ne dani. I zato mašine moraju biti uvek besprekorne, ali i imati rezervu. O kakvom poslu je reč možda se najbolje vidi i po tome da u jednoj sezoni potroši oko 30.000 litara nafte. Takođe, po sezoni pravi oko 200.000 rolni travnatog tepiha, što je oko 300.000 kvadratnih metara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online