Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.11.2012.
11:25
A

Obami preti "Votergejt"

Izvori iz Vašingtona tvrde da je FBI "napakovao" smenu Petreusu da bi ga sprečio da svedoči o napadu na konzulat u Bengaziju, kao i da je otvaranje afere odloženo zbog izbora.

Predsednik Amerike Barak Obama
 

Afera nastala posle iznenadne ostavke generala Dejvida Petreusa, šefa Centralne obaveštajne agencije i veterana avganistanskog rata, preti da otvori mnoge neprijatne teme u vezi sa bezbednosnom politikom američkog vrha. Najvažnija od njih je tvrdnja da je američka administracija zataškala aferu Petreus kako ne bi ugrozila predsedničku kampanju.

Koristio gmail servis

Ostavka Petreusa postala je prava obaveštajna noćna mora. Istraga, koja traje još od februara, pokazala je da je general ljubavnici davao računar na upotrebu, a "čeprkanje" po Petreusovoj elektronskoj pošti dovelo je do otkrića stotina eksplicitnih seksualnih imejlova, od kojih je jedan govorio o „seksu pod kancelarijskim stolom". Kako prenosi štampa u Americi, od jednog konkretnog detalja istražiteljima se digla kosa na glavi: general Petreus je za prepisku sa ljubavnicom koristio najobičniji Gmail nalog, što otvara pitanje koliko je ozbiljno šef CIA shvatao svoju funkciju.

Zvaničnici Bele kuće odlučno tvrde da predsednik Obama sve do prošle srede nije znao za ljubavnu vezu generala Petreusa i Pole Brodvel, koja se pretvorila u vojno-politički zemljotres.

Frensis Taunsend, bivši visoki bezbednosni zvaničnik američke administracije, a sada član Savetodavnog komiteta CIA, kaže da sumnja u to da je Bela kuća tek sada saznala za aferu.

Odličan tajming

- Kad god FBI započne istragu nekog visokog zvaničnika, mora i da obavesti administraciju o tome, pogotovo ako postoje obaveštajni elementi u istrazi. Jako mi je teško da poverujem da Bela kuća nije do izbora znala za ovaj slučaj - rekao je Taunsend.

Neki izvori u Vašingtonu tvrde da je skandal "dimna zavesa" sa ciljem da se spreči svedočenje Petreusa pred komitetom Američkog Senata o napadu na konzulat SAD u Bengaziju u kome su stradali američki ambasador i troje ljudi iz njegove pratnje. Bela kuća je, navodno, više puta ignorisala upozorenja obaveštajne zajednice da Al Kaida priprema napad na diplomatska predstavništva SAD u Libiji.

Pročitajte još: Žena zbog koje je šef CIA dao ostavku

Neimenovani član Kongresa rekao je britanskim medijima da je Petreusova ostavka došla u pravo vreme za Belu kuću:

- Šta li bi on rekao na svedočenju? Ova ostavka je jako zgodna za administraciju. Možda bi Petreus ispričao da je postojala jasna pretnja u Bengaziju i da Vašington nije uradio ništa da tu pretnju ukloni? - upitao se, i dodao:  - Ova situacija može da se pretvori u "Votergejt", s tim što predsednika ne bi srušio neki konkretan događaj kao u tom slučaju, već pokušaj da se događaj zataška - zaključio je izvor iz Vašingtona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 11:48
Kako stvari stoje njima su kola krenula nizbrdo...a kako će se to odraziti na ostatak svijeta saznaćemo uskoro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online