Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.11.2012.
07:09
Z. Gligorijević - Vesti A

Nemci zavoleli ćirilicu

Sredinom devedesetih prošlog veka u Nemačkoj je bilo oko 800.000 Srba, a sada ih ima manje od 250.000. Mnogi su dobili nemačko državljanstvo, mnogi su se vratili u zavičaj, poput izbeglica, raseljenih lica i penzionera. Zanimljivo je da njihova deca ne uzimaju srpsko državljanstvo, tako da u Nemačkoj zvanično ima sve manje Srba.

Marija i Aleksandar Miladinović sa decom Ninom i Bogdanom

Aleksandar Miladinović je rođen u Boljevcu, a već godinama živi u Gisenu, u Nemačkoj. Radi kao prevodilac, oženjen je Ruskinjom, Marijom, i imaju petoro dece. Aleksandar je po zvanju magistar filologije, a položio je i državni ispit za jugoslovenske jezike i radi kao sudski tumač i prevodilac u Frankfurtu. S obzirom na to da njegova agencija ima mrežu prevodilaca u celom svetu, ona se bavi prevođenjem na sve jezike, a specijalizovana je za dokumenta sa sudskom overom.


Aleksandar kaže da je prevođenje veoma perspektivno zanimanje, posebno za mlade. Pored jezika, potrebna je još neka specijalnost, poput prava, ekonomije, informatike ili tehničkih nauka. I zarada je odlična, tvrdi Aleksandar i dodaje da ima odličnu saradnju sa srpskim konzulatom u Frankfurtu, naročito sa konzulom Biljanom Čelik-Jevtić.


- Studirao sam strane jezike u Beogradu godinu i po dana, a onda sam, na nagovor rođenog brata Bojana, koji je završio nemački jezik u Beogradu i otišao u Nemačku na postdiplomske studije, upisao studije engleskog i nemačkog jezika i književnosti u Gisenu. Studije sam, praktično, počeo iz početka. Nije mi bilo teško, jer se kod nas uči mnogo intenzivnije - kaže Aleksandar, koji delimično radi i za policiju, pa mu je posao još interesantniji.

Savet i o biznisu

Aleksandra često Nemci pitaju za savet kad je u pitanju i biznis.
- Moj posao ima i savetodavni karakter. Prilikom širenja tržišta u bivšim jugoslovenskim republikama predložio sam Nemcima da dokumenta pišu na ćirilici. Zanimljivo je da su Nemci to mnogo lakše prihvatili nego Srbi, koji svu dokumentaciju uglavnom pišu latinicom!

- Jedan od zanimljivih slučajeva bio je kada sam za nemačku kriminalističku policiju prevodio uživo prilikom hapšenja jednog ubice. Imali su sudski nalog za prisluškivanje telefona. On je za 24 sata imao 60 razgovora. Uhapsili su ga kao na filmu - seća se Aleksandar.


On kaže da se u poslednjih 15 godina pojavila srpska mafija u Nemačkoj, ali su to uglavnom sitni dileri droge. Ranije su se bavili krađama, pljačkama, ucenjivanjima i reketiranjima. 


Aleksandar se sa Marijom venčao 2001. godine. Ona je samostalna umetnica, ima svoj atelje i zarađuje prodajući umetničke slike.


- Rođena sam u Peterburgu, majka mi je učiteljica, a tata inženjer. Pošto u Rusiji nije bilo perspektive, učila sam nemački jezik i prijavila se za program razmene đaka. Imala sam 21 godinu, studirala sam jezike, ali pošto mi nisu išli, počela sam da studiram umetnost - priča Marija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 09:31
Bravo, eto sada ste otkrili identitet coveka koji radi za nemacku policiju, a sto bi Srbi rekli "dousnika". Yebote, ne zna se ko je veca budala, on sto daje intervju ili ovi sto to prenose. Eto odlicnog primera kako i magarac moze fakultet da zavrsi, a da nema gram mozga.
Ponedeljak 12.11.2012. 10:05
Citat :"On kaže da se u poslednjih 15 godina pojavila srpska mafija u Nemačkoj, ali su to uglavnom sitni dileri droge." Novinar je u neskladu sa samim sobom ili onaj čiju je interpretaciju preneo. U svakom slučaju obojica su školovani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online