Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.11.2012.
17:34
Vestionline A

Žena zbog koje je šef CIA dao ostavku

Direktor CIA Dejvid Petrus u petak je predsedniku SAD-a Baraku Obami uputio pismo sa svojom ostavkom, a medijima je trebalo manje od dana da dođu do žene koja je razlog ovenesvakidašnje odluke. U pitanju je 38-godišnja Paula Brodvel, kolumnistkinja koja je autor njegove biografije.

Paula Brodvel u ruci drži biografiju generala Petreusa koju je napisala
 

Dojučerašnji direktor CIA je u pismu Obami rekao da ostavku daje zbog vanbračne veze s Paulom Brodvel, koja je američkoj javnosti poznata kao kolumnista "Njujork tajmsa" i "Boston globa", i što je još važnije autor biografije generala Petreusa.

"Pošto sam bio u braku 37 godina doneo sam krajnje lošu procenu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše", rekao je Petreus, bivši vojni zapovednik i nosilac  brojnih odlikovanja.

Ambiciozna novinarka

 

Brodvelova je uvek bila ambiciozna osoba. Niz njenih uspeha počinje u rodnoj Severnoj Dakoti, gde je bila predsednik saveza studenata, košarkašica u reprezentaciji svoj države, kao i koncert - majstor u orkestru.

Američki mediji pišu da je Petreus bio ucenjivan zbog svoje afere, ali FBI, koji istražuje ceo slučaj, još nije pronašao dokaze tih tvrdnji. Pošto je Petreus u svojoj ostavci naveo da  je veza sa Brodvelovom bila "loša procena", FBI sada muči da li je ova žena imala pristup tajnim podacima i možda pregledala njegovu elektronsku poštu. U toku je istraga i povodom toga.

Paula Brodvel napisala je biografiju prvog čoveka CIA, a da nije u pitanju samo poslovni odnos nije ni pokušavala da krije dok je promovisala knjigu "Sve je tu: Obrazovanje generala Dejvida Patreasa".

Prilikom prikupljanja podataka o Petreusu imala je vrlo interesantan pristup: pratila ga je na zvaničnim pojavljivanjima, snimala razgovore s njim dok su zajedno džogirali po Kabulu, gde je on bio komandant američkih snaga u Avganistanu.

U intervjuu februara ove godine, ona je rekla da je Petreus uživa u svom civilnom životu direktora CIA, od kada je postavljen na to mesto septembra 2011. godine.

"To je bio značajan period za njega, pošto je shvatio da ne mora više da se krije iza štita svih tih medalja i činova na uniformi", istakla je tada Brodvelova.

General Dejvid Patreas je prema mnogim američkim medijima i stručnjacima jedan od najboljih koje je Vojska SAD imala u poslednjih nekoliko decenija. Završio je američku vojnu akademiju Vest Point i najviše vojne škole, kao i civilni fakultet gde je stekao titulu doktora nauka međunarodnih odnosa.

Tokom 2001. i 2002. godine služio je u američkim snagama u Bosni i Hercegovini, a 2003. godine prilikom napada na Irak bio je komandant 101. vazdušno-desantne divizije.

Prema ocenama američkih medija on je bio jedan od retkih generala koji je uspeo da uspostavi red u svojoj zoni odgovornosti posle pada režima Sadama Huseina. Zbog ličnih osobina, ratnih uspeha i blistave vojničke karijere, Dejvid Patreas je pominjan i kao budući kandidat za predsednika SAD.

POVEZANE VESTI

Subota 10.11.2012. 18:10
"Брачна превара је потпуно недопустива за човека који је на челу организације које се свакодневно бави преварама, које су истовремено најблажи облик деструктивног деловања исте..." Е, триста чуда!
Nedelja 11.11.2012. 09:32
Баш "штета" за овог ратног злочинца који на души носи, ако је уопште има, хиљаде живота невиних људи које су он и његова држава зверски убили јер су били сметња њихове пљачкашке политике. Цркни слободно крвнику!
Nedelja 11.11.2012. 22:58
Šteta i žalost da jedna školovana i lepa žena na ovakav način postane poznata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online