Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.11.2012.
04:52
Beta A

Šteta od "Sendi" 50 milijardi dolara

Ukupna ekonomska šteta od superoluje Sendi mogla bi da u SAD dostigne i 50 milijardi dolara, nova je procena kompanije Ekiket (Eqecat), a to je duplo više od prvobitne procene.

"Sendi" ostavio pustoš i veliku štetu Amerikancima
 

U naletu oluje koja je ove nedelje pogodila veliki deo istočne obale i unutrašnjost SAD, poginulo je više od 80 ljudi, a 4,6 miliona domova i poslovnih objekata je ostalo bez struje. Uragan Sendi je prethodno prolazeći kroz Karibe odneo 69 života.

Organizacija Ujedinjenih nacija je saopštila da je oluja nanela "neprocenjivu štetu" njenom njujorškom sedištu gde su poplavljene kancelarije u prizemlju, rashladni sistem, glavna električna mreža, a vetar je iscepao i krov. Sedište UN je oštećeno pred kraj renoviranja, prvog od izgradnje pre 60 godina.

Pročitajte još:

* Srbi znaju da prežive i apokaliptični uragan

* Amerika posle "Sendi" kao Japan posle cunamija

Ekiket je saopštio da se procenjuje da bi ekonomski gubici mogli biti između 30 i 50 milijardi dolara, a da bi troškovi osiguravajućih kompanija mogli biti između 10 i 20 milijardi dolara.

Velike gubitke donose masivne nestašice struje, kao i to što ne radi podzemna železnica u Njujorku, najvećem gradu SAD, navodi Ekiket, koji je kao kompanija za procenu rizika od katastrofa, pre udara predvideo da bi ekonomski gubici mogli iznositi 20 milijardi dolara.

Posledice oluje u Njujorku se i dalje osećaju, pre svega zbog prekida u snabdevanju strujom i saobraćaju što je zaustavilo trgovinu i druge delatnosti. Tako u nekim delovima grada nestaje hrane, a do koliko-toliko upotrebljive vode se u nekim četvrtima može doći samo iz vatrogasnih hidranta na ulicama.

Nju Džersi odsečen od sveta

Desetine hiljada ljudi u Nju Džersiju su i danas dubokom vodom odsečene od sveta. Priobalni gradovi, razoreni naletom oluje i talasa, zatrpani su i sa metar ipo peska, mnoge kuće su se raspale i sasvim nestale, a gotovo sve ostale su oštećene.
Širom Nju Džersija od stanovništva je traženo da vodi računa o potrošnji vode, a najmanje 1,7 miliona domaćinstava i preduzeća nema struju. Tamo su u dugim redovima za gorivo izbile i tuče.

Drugde je voda zagađena kanalizacijom i hemikalijama isteklim iz fabrika.

Pošto podzemna želenica tek delimično radi, saobraćajna gužva je velika iako u centar Njujorka mogu ući samo automobili sa bar tri putnika, kako je naredio gradonačlenik Majkl Blumberg.

Bez struje su u Njujorku i dalje stotine hiljada ljudi, posebno na Menhetnu. Delimična normalizacija snabdevanja električnom energijom se do subote očekuje samo u delu grada gde su kablovi podzemni.

Potpuna normalizacija snabdevanja Njujorka strujom se očekuje tek za desetak dana jer je oluja iskidala oko 100.000 kablova nad ulicama. U pomoć su poslati električari i vozila niza saveznih država, kao i Oružanih snaga SAD.

Stotine automobila su u redovima pred malobrojnim benzinskim pumpama gde je dopuštena kupovina ograničene količine goriva, a u blizini dežura policija da bi sprečila eventualne incidente.

Njujorčani još uvek u šoku zbog najveće prirodne katastrofe u istoriji SAD-a
 

Uz to na pumpama počinje nestašica jer je oluja prekinula cevovod kojim je gorivo stizalo iz rafinerije u obližnjem Nju Džersiju.

Razorena je obala Nju Držersija, uključujući dve velike trgovačke luke iz kojih se snabdeva i Njujork, a more je odnelo i mostove i železničke pruge.

Sva tri glavna njujorška aerodroma rade, ali veoma smanjenim kapacitetom jer je oluja oštetila i zgrade i uređaje, a jedan od njih - La Gvardija, delimično je poplavilo more. Oluja je u unutrašnjosti SAD donela do metar ipo snega koliko je danas na jugu, u Zapadnoj Virdžiniji gde posebnu štetu od prevremene zime trpi poljoprivreda.

Petak 02.11.2012. 05:22
FED-americka oficielno"drzavna" banka dala je sebi ilegalno pravo da stampa novac bez da ikoga pita. ja nevidim problem u 50milijardi dolara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online