Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.10.2012.
10:34
Blic A

Američki dokumentarac: Zloglasni Kju Kluks Klan i dalje postoji

Niz kratkih dokumentarni filmova, prikazanih u noćnom programu američke televizijske mreže Ej-Bi-Si, otkrio je šokantnu istinu o postojanju i snazi zloglasnog Kju Kluks Klana u saveznim državama Virdžinija i Misisipi.

Pripadnik Kju Kluks Klana
 

Mada bi mnogi voleli da veruju da američki Kju Kluks Klan predstavlja relikt ere građanskih ratova, u današnje vreme sveden na nivo beznačajnosti, ovi snimci otkrivaju da je u ruralnoj zabiti Sjedinjenih Država još uvek i te kako živ i da neguje svoja verovanja i rituale, kao i zastrašujuću rešenost da po svaku cenu postigne rasnu segregaciju.

Pod plaštom tajanstvenosti, klan neguje svoje stare rituale, koje retko otkriva ljudima sa strane. Pa ipak, Veliki mag Stiven Hauard, vođa klana iz Misisipija, pristao je da filmsku ekipu dovede do skrovitog mesta u šumi gde on i drugi pripadnici organizacije održavaju svoj skup.

Iz straha za svoju reputaciju u društvu, većina članova nije želela da skine kapuljače tokom snimanja njihovog rituala, koji se odvija oko velikog zapaljenog krsta, uz zakletve i pojanje.


Hauardova supruga priprema roštilj, uz pomoć jedanaestogodinje čerke koja je za 8. rođendan dobila malu klanovsku odoru, i od koje se očekuje da jednog dana i sama pristupi klanu. Druga deca iz zajednice zabavljaju se vežbajući gađanje iz pišolja, a kao meta im služi stari televizor.

Vođa Klana: Obama sprema logore za belce

Hauard insistira da je Klan hrišćanska i nenasilna organizacija, ali priznaje da je rasista, “jer je neko ko je rasno svestan, ko razmišlja o rasi". Hauard nasilje smatra dopuštenim, “ukoliko je neophodno za ostvarivanje rasne segregacije”.

On tvrdi da između belaca i crnaca nema nikave srodnosti, jer su crnci nastali do životinja, konkretno majmuna, te da će u SAD izbiti među rasni rat ukoliko bude ponovo izabran predsednik Obama, koji “će upropastiti zemlju” i koji, prema njegovim tvrdanjama, planira “logore” za belce.


Koliko god se činilo da ovakvi ekstemistički stavovi ne predstavljaju nešto što bi moglo da stekne širu popularnost, tokom protekle decenije registrovan je zabrinjavajući trend dramatičnog povećanja članstva Kju kluks klana i grupacija sličnih ekstremističkih organizacija.

Prema zvaničnim podacima, taj broj je sa 600, u 2000. godini , narastao na 1.018 protekle godine, i to ako se ne računaju paravojne formacije, koje se takođe vraćaju sa zapanjujućom snagom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 10:58
Prvo laze da je Hriscanin jer je Starozavjetni prorok Sveti Jeremija je bio crnac iz Etiopije, Pa sveti Mozes Africki, pa jos veliki broj Svetih Otaca Pravolsavne Crkve. On je sektash i satanista, produkt Americkog fashizma i nishe vise .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online