Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2012.
16:48
Beta A

Čime u Ukrajini kupuju birače?

Kandidati na parlamentarnim izborima u Ukrajini takmiče se u poklonima biračima koji dobijaju novac, čokolade, bicikle, pa čak i jaganjce, što, prema stručnjacima, samo svedoči o ukorenjenoj korupciji u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prema ukrajinskim zakonima, svaki "poklon" biraču vredniji od tri evra spada u "indirektnu korupciju"
 

"Korupcija birača je najveći problem ovih izbora", smatra Oleksandr Černenko, šef nevladinog Komiteta ukrajinskih birača, specijalizovanog za nadgledanje izbora koji će biti održani u nedelju.

Prema ukrajinskim zakonima, svaki "poklon" biraču vredniji od tri evra spada u "indirektnu korupciju" za šta je predviđena novčana kazna.

 

Ali, u praksi, kandidati rizikuju samo "upozorenje", objasnio je jedan izvor iz Centralne izborne komisije.

 

Prema nedavnoj anketi, gotovo 12 odsto birača izrazilo je spremnost da "proda svoj glas".

Neki nude novac, ali u većini slučajeva reč je o materijalnim dobrima, često u vidu hrane.

U Kijevu, gde je ta praksa najraširenija, mediji su u više navrata iznenadili članove izbornog štaba jednog kandidata vladajuće stranke dok su delili čaj i čokolade biračima.

Veterani iz Drugog svetskog rata su tako dobijali džakove šećera, ulje i konzerve ribe uz reklamni materijal sina ukrajinskog premijera Aleksija Azarova koji se bori za drugi poslanički mandat, piše na sajtu Korespondent.net.

Drugi kandidati poklanjaju naočare penzionerima, školske torbe učenicima, invalidska kolica hendikepiranima, ali i bicikle ili besplatne karte za fudbalske utakmice, navodi Komitet ukrajinskih birača.

Najegzotičniji primer je iz regionu Odese, na jugu Ukrajine, gde je kandidat na izborima poklonio žive jaganjce stanovnicima jednog sela.

Neki kandidati opet imaju malo drugačiji pristup, pa finansiraju obnovu dečijih igrališta, staza ili zgrada.

Ponekad je situacija apsurdna. Stanovnici jedne zgrade u Kijevu su tako otkrili da su im poštanski sandučići zamenjeni novim s potpisom Galine Gerege, kandidatkinje na izborima.

Problem izbornih "poklona" ima dugu tradiciju u Ukrajini gde četvrtina stanovnika živi ispod praga siromaštva. Ali, problem je ove godine veći zato što se polovina birača bira proporcionalno, a druga polovina većinski.

Stručnjaci kažu da su upravo kandidati koji se biraju po većinskom sistemu, troše najviše na "poklone" biračima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online