Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.10.2012.
18:40
B92 A

Ne veruju Putinu, ali ni opoziciji

U svim slojevima ruskog društva raste nepoverenje prema vlasti, ali i prema opoziciji, navodi se u analizi ruskog nevladinog Centra za strateške studije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

Raste i negativan odnos prema predsedniku Vladimiru Putinu, ali građani smatraju da je smena vlasti legitimnim putem nemoguća jer je institucija izbora diskreditovana.

U rezultatima sociološkog istraživanja, napravljenog po narudžbini Komiteta za građanske inicijative bivšeg ministra finanansija Alekseja Kudrina, koji je bio jedan od lidera ovogodišnjih protesta u Moskvi, navodi se, takođe, da je smanjenje protestnih aktivnosti privremena pojava.

U izveštaju pod nazivom "Promene političkog raspoloženja Rusa posle predsedničkih izbora", navodi se da po mišljenju anketiranih građana iz svih socijalnih grupa, u periodu od kada je Putin na vlasti nisu bili postignuti nikakvi značajni rezultati, već su samo ponavljanja obećanja.

Navodi se da 88 odsto anketiranih smatra da "vlast na ovaj ili onaj način radi u korist svojih interesa", a samo 12 odsto da radi "u korist naroda".

Centar smatra da Putin ne može da poveća popularnost propagandnim metodama, tim pre što internet postaje osnovni izvor informacija, a srednja klasa ne reaguje na televizijsku propagandu.

Nepoverenje raste i prema drugim institucijama vlasti, kao i prema vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji. S druge strane, građani nemaju poverenje ni u opoziciju, jer nema jasan program.

Eksperti očekuju razgraničavanje idejnih pozicija opozicije koja protestuje i novo jačanje pokreta na razvijenijoj političkoj osnovi.

Centar navodi da su u većini socijalnih grupa anketirani sami govorili o mogućnosti i poželjnosti revolucije, što u proleće nije bilo registrovano. Ali, oružana pobuna je malo verovatna i ostaju tri scenarija, smatraju eksperti centra.

Prvi je masovna građanska neposlušnost, sa nepredvidivim posledicama, drugi je dobrovoljno samoobnavljanje vlasti, a treći brza degradacija stanovništva, odumiranje nacije, što je put kojim rukovodstvo vodi zemlju, zaključuju eksperti Centra.

Predsednik Centra Mihail Dmitrijev rekao je listu Vedomosti da izveštaj neće biti upućen rukovodstvu zemlje, ali je ocenio da će se ono verovatno upoznati sa sadržajem.

On nije mogao da kaže kada bi mogao da počne novi talas protesta, ali je pretpostavio da bi okidač moglo da bude pogoršanje ekonomske situacije.

Centar za strateške studije je svojevremeno napisao program za prvi Putinov predsednički mandat, ali se proslavio kada je predvideo moskovske prolećne proteste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online