Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.10.2012.
13:48
Vestionline A

Ovako žive žene vojnici u Avganistanu

One su jake, hrabre i samouverene. Hodaju prašnjavim avganistanskim tlom, nose tešku vojnu opremu i brinu o bezbednosti meštana u provinciji Helmand. Ipak, one su žene, i kao sve žene u svetu posle radnog dana povlače se u svoj kutak, sređuju, vode računa o svojoj lepoti i čitaju ženske magazine.

Bivša pripadnica britanski kraljevskih vazdušnih snaga Alison Baskervil napravila je seriju fotografija koje prikazuju kako žive britanske žene vojnici u Avganistanu. Svakodnevno učeći paštu jezik, one se druže sa tamošnjim ženama, sklapaju prijateljstva s njima i obilaze ih čak i u najopasnijim delovima Helmanda.

"Fotografije koje je napravila Alison pokazuju kako se žene, Britanke i Avganistanke, bore sa teškim, gotovo asketskim uslovima života i kako održavaju svoj moral i individualnost u veoma zahtevnim okolnostima", rekao je portparol britanske vojske u Avganistanu.

Baskervil je u Helmandu provela šest nedelja i, kako je istakla, želela je da pokaže i onaj drugi način života žena koje su odlučile da budu u vojsci.

"Moja namera nije bila da prikažem kako su ove žene izuzetne ili drugačije od muškaraca, već da pokažem da one obavljaju bitan posao, koji je njihova strast. S druge strane, dobro se osećaju i kada skinu uniformu. Želela sam da prikažem šta tada rade, odnosno njihovu ljudsku stranu", istakla je Baskervil.

Tokom boravka u provinciji Helmand ona je pratila život pukovnika Ane Krosli i medicinske sestre i pukovnika Žesike Frenč. Krosli pomaže avganistanskim ženama, uglavnom kroz razgovor s njima.

"Najupečatljivija mi je bila fascinacija tih žena kada sam im prišla, skinula šlem i naočari i počela da pričam s njima na njihovom jeziku", rekla je ona za "London ivning standard".

Žesika Frenč je dodala da upravo ženstvenost i karakterne osobine žena mogu pomoći u njihovom poslu, odnosno u razgovoru i pomaganju Avganistankama. Obe su navele da prvo treba raditi na obrazovanju dece i žena u Avganistanu.

"Njihov život je težak, ali mnoge žene koje smo sreli su veoma pozitivne i veruju u bolju budućnost", kazala je Frenč.

Inače, fotografije Britanki vojnika u Avganistanu naći će se na izložbi "The White Picture" u Londonu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.10.2012. 07:06
A vidi onog debelog u gacama-zastava Engleske, isti vojnik Svejk iz poznatog satirickog romana. Ko ga ce taj da juri, jer talibani su za njega cigre??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online