Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.10.2012.
19:39
Beta A

Gvozdena lejdi bi da "malo zavede red u Evropi"

U Bukureštu je danas završen dvodnevni kongres Evropske narodne partije (EPP) na kojem je izabrano rukovodstvo partije i na kojem su razmatrana značajna dokumeta o budućnosti Evrope iz ugla narodnjaka.

Merkel je pohvalila predsednika Trajana Baseskua što je "imao smelost da gleda u budućnost" i da primenjuje mere koje nisu popularne
 

Na kongresu su govorili lider EPP Vilfrid Martens, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, 16 premijera iz zemalja u kojima su narodnjaci na vlasti, kao i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

Kongres je ponovo izabrao Vilfrida Martensa za predsednika EPP, a
izabrano je i deset potpredsednika, među njima i Rumunka Anka Boađiu
iz Demokratske liberalne partije.

 

Usvojeni su politički program i manifest EPP i razmatrano je i pitanje kandidata EPP za budućeg predsednika Evropske komisije, jer Barozov mandat ističe 2014. godine.

 

Tokom održavanja kongresa u Bukureštu je održano više demonstracija protiv kancelarke Angele Merkel i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, zbog podrške predsedniku Trajanu Baseskuu i posebno zbog pritisaka da se poništi julski referendum o njegovom smenjivanju iako je protiv njega glasalo 7,4 miliona građana, a za njega manje od milion.

Delegacije iz 40 zemalja su na skupu razmatrala pitanja nove evropske politike u vezi sa jačanjem jedinstvene Evrope, za šta je, kako je rečeno, potrebno veće integrisanje zemalja članica i poštovanje donetih odluka radi harmoničnog razvoja u novim uslovima krize i pred novim izazovima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u obraćanju skupu da je potrebno "malo reda u Evropi" i smelost u usvajanju nekih mera koje su nepopularne, a u tome je potrebno jedinstvo.

Merkel je pohvalila predsednika Trajana Baseskua što je "imao smelost da gleda u budućnost" i da primenjuje mere koje nisu popularne.

Nemačka kancelarka je istakla da ga u tome podržava, jer "pravi prijateljski odnos se manifestuje u kriznim periodima".

Barozo je rekao da još nije zabeleženo dovoljno progresa u ostvarenju jedne snažne Evropske unije i da se "ne mogu ignorisati ozbiljne tendencije u vezi sa slabom konvergencijom u zemljama članicama koje favorizuju populističke stavove koje žele kraj divnog evropskog projekta".

Barozo je naveo da u narednom mesecu treba da se usvoje odluke o budžetskom okviru za narednih sedam godina, pa "ako se želi razvoj, a svi lideri zemalja članica EU žele razvoj, onda treba podržati najznačajniji instrument za investicije i razvoj, a to je budžet".

Predsednik Evropske komisije je govorio i o potrebi većeg integrisanja u evrozoni, ali je dodao da taj projekat treba da bude "način boljeg integrisanja, a ne stvaranje novih zidova u Evropi".

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je rekao da je "stvaranje Ujedinjenih država Evrope ono pravo rešenje i za Evropljane i za Evropu".

Na kongresu su u sredu i u četvrtak govorili premijeri iz Španije, Portugalije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Moldavije, Mađarske, kao i evropski komesari.

Učesnicima Kongresa obratila se i Suzana Grubješić, koja je rekla da je "naš cilj bio i jeste i ostaće uspešna Srbija, koja je akter, a ne tema evropske politike, koja je svojim susedima partner, a ne protivnik, koja Evropskoj uniji predstavlja korist, a ne teret".

"Evropski put Srbije je nepovratno pokrenut i naša evropska budućnost zavisi od rezultata naše posvećenosti tom procesu", rekla je Grubješićeva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 21:02
Ова немачка крмача није гвоздена нити је надлежна да заводи ред у Европи, а будале које јој парирају саме су криве.Она ће за годину дана нестати са европске позорнице. Њен сан да завлада Европом је утопија, јер не поседује потенцијале једног Наполеона или Хитлера.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online