Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2012.
01:04
B. Miličić - Vesti A

"Ubiše nam sina na pravdi Boga"

U nedelju ujutro, posle teške saobraćajne nesreće, prestalo je da kuca srce Slobodana Dušanića (17) iz Ebersberga, dečaka koji je tek zakoračio u život.

Neopisiva tuga za Slobodanom: Najuža porodica na okupu
 

Kako su "Vesti" objavile u jučerašnjem broju, njega je, dok se vraćao kući sa rođendanskog slavlja, u noći između subote i nedelje, s leđa, autom udario njegov vršnjak (18) i poznanik, a od posledica strahovitog udarca, Slobodan je preminuo u nedelju ujutro. Automobil, u kome je pored vozača bilo još troje mladih ljudi, nastavio je vožnju kao da se ništa nije dogodilo.

Pobegli s mesta nesreće

U automobilu marke audi bilo je četvoro mladih ljudi: vozač (18) koji je nedavno dobio vozačku dozvolu i auto, devojka (20) i još dvojica mladića (17 i 18). Posle udesa kada je auto s leđa udario Slobodana Dušanića, oni su dalje nastavili vožnju kao da se nije ništa dogodilo. Policija je tokom noći pronašla i privela vozača, uzeta mu je krv, ali još nisu saopšteni nalazi i saslušao ga je sudija. Posle toga on je pušten na slobodu. Pretpostavlja se da bi vozač mogao biti optužen za Slobodanovu smrt i za bežanje sa mesta nesreće, odnosno nepružanje prve pomoći povređenom.
Lokalne novine pišu da je moguće da će i protiv ostalih putnika u autu biti pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog nepomaganja povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Prvi je uz nesrećnog Slobodana bio njegov drug Kristijan s kojim se pešice vraćao kući i koji je, kada je čuo da auto ide iza njih, prešao na drugu stranu puta. Kada se Slobodan nakon udarca našao u nesvesti iza ograde na putu, on je pozvao policiju a zatim su stigli kola hitne pomoći i vatrogasci. Slobodan je u teškom stanju prevezen u kliniku Bogenhauzen, ali spasa mu nije bilo - preminuo je u nedelju ujutro.

Suze, neverica i očaj

U kući Sretka i Bjanke Dušanić tuga do neba, neverica i očaj, suze i pitanja bez odgovora.

Sahrana Slobodana Dušanića biće u ponedeljak u 14 časova u Ebersbergu
 


- Toliko puta se pitam zašto se sve to desilo i da li je naš Slobo morao da tako, na pravdi Boga, okonča svoj tek započeti život. On je bio dete koje su svi cenili i voleli, bio je omiljen kod vršnjaka, voleli su ga nastavnici, susedi i prijatelji, poznanici i svi koji su imali priliku da ga sretnu a ja kao otac mogu da kažem da je bio pravi anđeo. Pitam se čime je on to zaslužio? Ne mogu da verujem da se to dogodilo a posebno mi je teško objasniti ponašanje tih četvoro mladih ljudi, njegovih vršnjaka koji su ga posle nesreće ostavili kao da su pregazili životinju - govori kroz suze Sretko Dušanić (45) koji u Nemačkoj živi od 1989. godine.

Oproštaj i sahrana

Posle svih formalnosti u ovakvim prilikama, porodica je obaveštena da se mogu organizovati oproštaj i sahrana. Sretko Dušanić kaže da će oproštaj od njegovog sina Slobodana biti u subotu u 13 časova, a sahrana u ponedeljak u 14 časova na novom groblju u Ebersbergu.

On pored pokojnog Slobodana, rođenog 6. juna 1995. godine, ima i kćerku Tihanu (21) koja živi u nemačkom gradu Kilu i krajem godine rodiće im unuče.


Na njihovoj kući, pored jezera u Eberzbergu, ulazna vrata su ovih dana širom otvorena po ceo dan i noć: dolaze ljudi da izraze saučešće, podele tugu sa njima i pokušaju da ih uteše, iako je svima jasno da za Slobinu majku Bjanku i oca Sretka utehe nema. Od prve vesti o tragediji, njihova kuća je puna sveta a u ponedeljak je u kući bilo pedesetak mladih ljudi, Slobinih vršnjaka, drugara i prijatelja, koji nisu mogli da poveruju u ono što se dogodilo.


- Posetio nas je i Kristijan, njegov drugar s kojim se pešice vraćao kući sa rođendana i koji je, hvala dragom Gospodu Bogu ostao živ, jer je prešao na drugu stranu puta, a Slobo nije uspeo. Dugo smo razgovarali o svim detaljima, jer mi želimo da sve znamo o tome što se dogodilo. Nekoliko puta nam je ponovio da Slobo nije ni najmanje kriv za ovo što se dogodilo. To je neosvetljeno mesto i Kristijan nam je rekao da je Slobo, kada je čuo da auto dolazi iza njih, upalio svoj mobilni kao bateriju - kroz suze govori otac Sretko.

Rado odlazio u zavičaj

Smrt na drumu: Slobodan Dušanić

On ističe da su Slobu u kući odgajali da bude potpuno samostalan.
- Kada god je imao mogućnost rado je odlazio u Pojeznu u BiH kod strica i kod dvojice svojih rođaka Dragana i Dejana, koje je zvao braćom. Oni su polovinom avgusta u Pojezni napravili mnogo planova koji su me oduševili a Slobo je u jednoj gradskoj firmi radio kao vrtlar da zaradi nešto novca. Rešio je da svaki mesec odvoji po 50 evra kako bi sakupio dovoljno para da se može sledeći put lepo provesti sa svojim rođacima u selu - priča neutešni otac.


Kada su čuli za nesreću, iz sela Pojezne kod Dervente u Ebersberg su došli Slobodanov stric sa sinovima Draganom i Dejanom, po kome je on dobio ime i njegova baka Radojka.


- Iako je od tog prvog poziva kada smo čuli za ovu tragediju, prošlo četiri dana, nikako mi nije jasno šta se dogodilo i jednostavno ne mogu da poverujem u to da našeg Slobodana nema. Dok sam živ u meni će ostati pitanje - zašto se to desilo? Sa mojim sinovima se rado družio i bili su kao prava braća. Dobio je moje ime za ne daj Bože - ako se meni nešto desi, da ostane jedan Slobodan u porodici. Nažalost desilo se, a ja bih volio da sam ja taj koji je otišao a da je on ostao da živi - s tugom govori stric Slobodan, koga je pokojni Slobo iz milošte zvao Ćićo.

Otac pripremio golfa

Pred kućom porodice Dušanić u Ebersbergu stoje dva nova automobila, mercedes i golf. Sretko kaže da je golf kupio s namerom da ga vozi Slobo kada napuni 18 godina i položi vozački ispit i pita se na kraju - "šta mi sada sve to znači kada nema moga sina u koga smo kao roditelji polagali sve nade"?

Porodicu Dušanić u Ebersbergu 12 godina poznaje i Slobodanka Gotovac. Ona i njen suprug Novo su u avgustu idući na odmor u Teslić povezli i Slobu koji je išao na odmor u Pojeznu.


- Dušanići su jedna fina poštena porodica, vredni i skromni ljudi. Kada sam čula za ovu tragediju, u prvom momentu nisam znala ni gde sam ni šta da radim. Za nas je to velika tuga, jer smo Slobu voleli skoro kao njegovi roditelji. Ove godine 2. avgusta putovali smo zajedno našim kolima u zavičaj i dugo razgovarali. Tada nam je rekao da namerava da završi školovanje, da se oženi i ima porodicu. Od tada mi se više nismo videli, a evo sada njega više nema - ispričala je kroz suze Slobodanka Gotovac.
 

Sveti Trifun na zidu kuće

- Naša krsna slava je sveti Trifun i na zidu naše kuće je lik i ime našeg zaštitnika. Hteli smo da se zna da u ovoj kući žive hrišćani, pošteni ljudi, nama je to bilo posebno važno, jer srpsko pravoslavlje ovde nije naročito omiljeno. Želeli smo svima da pokažemo i dokažemo da smo mi pravi vernici i domaćini i zbog svega toga mi je teško što smo na ovaj način izgubili dete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online