Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.10.2012.
12:56
Vestionline A

Delfini iz ukrajinskog akvarijuma dresirani da ubiju?

Izgled delfina koji zabavljaju posetioce akvarijuma u ukrajinskom gradu Sevastopolju naveo je medije da se ponovo zapitaju da li je obnovljen tajni sovjetski program dresure morskih životinja u vojne svrhe. Osim miniranja i razminiranja (što su nedavno radili i američki delfini u Crnoj Gori), te svrhe navodno uključuju i ubijanje neprijateljskih ronilaca, kao i samoubilačke napade životinja u stilu živih torpeda.

Preko dana zabavlja decu, uveče lovi neprijateljske ronioce
 

Dnevni list "Segodnja" prošle nedelje dobio je nezvanične informacije da se delfini i dalje koriste za razminiranje u crnomorskoj luci Sevastopolj, koja je dom ukrajinskoj i ruskoj floti, a nekada je bio zatvoreni grad i jedna od tri najveće sovjetske baze na moru, uz severni Murmansk i pacifički Vladivostok.

Premda nema potvrde o borbenoj dresuri ovih inteligentnih sisara, "Segodnja" citira svedočanstva civila o "izranjavljenim delfinima s razbijenim nosevima" koji su proteklih godina viđani u sevastopoljskom Državnom okeanariju, a navodno ni sami zaposleni nisu krili da se delfini obučavaju za neke specijalne zadatke.

U sovjetsko doba, u sve tri stožerne luke sprovođena su istraživanja i dresure inteligentnih morskih životinja za čuvanje luka i napade na neprijateljska plovila. No raspadom države, programi su ostali bez državne potpore, životinjama je pretila smrt, a stručnjaci su se razmileli po svjetskim cirkusima i okeanarijima.

Ukrajinci negiraju da obučavaju delfine u vojne svrhe
 

Sličnim istraživanjima bave se i u SAD-u. Delfini i morski lavovi korišćeni su u ratovima u Vijetnamu i Iraku, ali nema zvaničnih priznanja da su bili akteri, odnosno sredstvo napadačkih misija. Međutim, koje sve veštine poseduju američki delfini potvrđuje i vest s početka meseca, kada je u Crnu Goru stiglo deset američkih marinaca sa specijalno treniranim delfinima koji su imali zadatak da na morskom tlu pronađu i razminiraju eksplozivni materijal.

Godine 2000. BBC je pisao da je Rusija prodala Iranu ukupno 27 životinja (delfina, morskih lavova, tuljana, morževa, jednog beluga kita i, verovali ili ne, tri kormorana). Otpremljene su u Persijski zaliv, jedno od strateški najznačajnijih mesta na svetu otkako je isti postao zavisan o nafti.

Neki od prodatih sisara bili su u doba Sovjetskog Saveza dresirani za zarobljavanje ili napadanje neprijateljskih ronilaca harpunom pričvršćenim uz telo. BBC je pisao i da su delfini bili istrenirani za samoubilačke akcije zaletanja na brodove s minama pričvršćenim uz trup. Između ostalog, životinje su navodno znale da razlikuju američke od sovjetskih podmornica po zvuku propelera (zanimljivo, američka mornarica tvrdi da delfini ne mogu da razlikuju neprijateljske od domaćih plovila).

Sovjetski program dresure vodio je doktor nauka Boris Žurid, koji je pre nekoliko godina obnovio posao u Sevastopolju. Zanimljivo, Državni ockanarij kao institucija ukrajinske vojske ujedno građanima nudi delfinsku terapiju. Plivajući s morskim sisarima koji su poznati po pozitivnom raspoloženju prema čoveku, deca s razvojnim, fizičkim i emocionalnim poteškoćama često ostvaruju napredne rezultate.

Slično kao i u Murmansku, stručnjaci u Sevastopolju poriču da se životinje obučavaju za akcije poput lova na ronioce. Kažu da nemaju prava na to, ali da opcija postoji i da su spremni - ako država izda takvu naredbu - da rade i spomenute programe.

Sreda 17.10.2012. 14:22
Ovoliko, koliko "vrede" medju ostalima i delfini, vredeli bi u danasnjosti i buduce patriote u Srbiji!! "Patriote" su na vlasti a patriote po zatvorima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online