Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2012.
10:16
Večernje novosti A

Zagrepčanka odala vođu Al Kaide

Danski obaveštajac Morten Storm tvrdi da je želja jednog od vođa Al Kaide da se oženi Aminom iz Zagreba, u čemu je on posredovao, dovela do hapšenja teroriste.

Obaveštajac Morten Storm koji je preko Zagrebčanke došao do vođe Al Kaide
 

Zagrepčanka Amina bila je žena bivšeg operativca i ideologa Al Kaide Anvara al-Avlakija, a upoznali su se preko "Fejsbuka". Tako tvrdi danski obaveštajac Morten Storm, koji je bliski saradnik CIA, a neko vreme je proveo uz Al Avlakija. Navodno ga je jedan od vođa Al Kaide zadužio da mu nađe treću ženu, Evropljanku koja se preobratila u islam.

Danski obaveštajac objavljuje kako je uspeo doći do Amine (34), koja se na društvenim mrežama predstavljala kao velika pobornica Anvara al-Avlakija. To su iskoristili pripadnici danske obaveštajne agencije PET i CIA, koji su organizovali sastanak Storma i Amine u Beču. On je doneo i video-snimak na kome se vidi vođa Al Kaide, a Amina je bila oduševljena. "Uz Alahovu pomoć možemo godinama da živimo zajedno", navodno je kazala Dancu.

Amina misterija čak i u Hrvatskoj
 

Danski obaveštajac je Zagrepčanku upozorio šta je čeka u životu. Znala je da će biti treća žena, a da će retko uopšte da vidi supruga, koji je stalno menjao mesta.

Kasnije je Amina nastavila da radi kao urednica u časopisu koji izdaje Al Kaida, a imala je i želju da učestvuje u napadima Al Kaide, ali joj to nije dopušteno.

 

Hrvatski mediji su u potrazi za nekim ko je poznavao Aminu, kako bi saznali detalje o misterioznoj udovici.

Priča Mortena Storma objavljena je u gotovo svim svetskim novinama, ali detaljnijih podataka o Amini i njenom životu u Zagrebu nema. Navodno je posle susreta sa danskim obaveštajcem dobila instrukcije da stvari spremi u jedan kofer i uzme sa sobom 3.000 dolara. Cilj je bio Jemen, ali je CIA pre putovanja stavila u kofer prislušne uređaje. Amina je na poziv Al Avlakija krenula iz samog centra Zagreba, a CIA je prisluškivala svaki razgovor i stalno je pratila.

Agenti su stalno bili uz Aminu, koja to nije primetila. Ipak, na kraju su je agenti CIA "izgubili", jer je Al Avlaki pozvao svoju buduću ženu da dođe do njega, ali bez stvari. Tako CIA više nije imala vezu sa Aminom, ali je Al Avlaki lociran i ubijen, posle napada bespilotnog aviona. Morten Storm je za svoj angažman dobio 250.000 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online