Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.10.2012.
12:16
Beta A

Klinton:Ja sam odgovorna za Bengazi

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila da je ona, a ne Bela kuća, odgovorna za posledice napada na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji.

Posle ovakvog napada, u magli rata, uvek će biti konfuzije : Hilari Klinton
 

U intervjuima datim sinoć iz Lime američkim TV mrežama Si-En-En i Foks, ona je rekla da je pre svega želela da zaštiti predsednika Baraka Obamu i potpredsednika Džoa Bajdena od napada iz kruga republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija u vezi s bezbednošću konzulata u Bengaziju pre napada.

Tri republikanska senatora su ocenili njene tvrdnje kao "pohvalan gest" ali su reki da smatraju da su za napad u Bengaziju odgovorni predsednik Obama i njegov tim za nacionalnu bezbednost.


Otac ubijenog ambasadora Stivensa rekao je za jednu TV mrežu da veruje da se istraga o smrti njegovog sina vodi na odgovarajuć način i da smatra da je "odvratno da se to pitanje koristi u predsedničkoj kampanji".

"Ja preuzimam odgovornost za sve oko napada 11. septembra ove godine, u kome je život izgubio američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i još troje Amerikanaca", rekla je Klintonova. Ona je dodala da je ona zadužena za oko 60.000 ljudi koje Stejt department ima širom sveta u 275 diplomatskih misija.

Sa izborima koji se održavaju za tri nedelje bura se digla u SAD oko tvrdnje potpredsednika Bajdena u prošlonedeljnoj debati s republikanskim kandidatom za potpredsednika Polom Rajanom da "nama nije rečeno" za zahteve da se pojača bezbednost u konzulatu u Bengaziju.

Na saslušanjima u Kongresu otkriveno je da je Stejt department znao za nekoliko zahteva da se pojača bezbednost u Bengaziju, ali ih je odbacio. Portparoli Stejt departmenta i Bele kuće u petak su se trudili da razjasne li je Bajden kada je rekao "nama" mislio na Belu kuću, kojoj se takvi zahtevi inače ni ne upućuju.

Hilari Klinton je potvrdila Bajdenove izjave. "Predsednik i potpredsednik ne bi znali o konkretnim odlukama koje donose profesionalci iz bezbednosnog sektora", rekla je ona i dodala da će se sve ponovo ispitati i da se čini sve što je potrebno u "sve opasnijem okruženju".

Tri odvojene istrage ovog napada su u toku, Federalni istražni biro ispituje smrt četvoro Amerikanaca, nezavisni panel koji je imenovala Hilari Klinton vodi svoju istragu i još se vode saslušanja o tom slučaju u Kongresu.

Prvobitno je rečeno da je uzrok napada jedna od brojnih spontanih demonstracija u više muslimanskih zemalja oko antiislamskog filma proizvedenog u SAD.

Zatim je Bela kuća promenila stav i navela da novi nalazi ukazuju da je napad bio planiran i koordinisan.

"Posle ovakvog napada, u magli rata, uvek će biti konfuzije", rekla je Klintonova za Si-En-En i dodala da želi da izbegne neku vrstu političke igre određivanja krivca.

Utorak 16.10.2012. 13:05
Nešto im je peh ovaj 11 septembar očekujem da ga ukinu iz kalendara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online