Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2012.
02:30
Vesti A

Doseljenici bez regresa i plaćenog dopunskog rada

Radnici doseljeničkog porekla izloženi su čestom iskorišćavanju, ponižavanju i vređenju na radnom mestu od strane australijskih kolega, jer nisu upoznati sa svojim radnim pravima. Ove teške optužbe izneli su predstavnici organizacija za zaštitu migranata, a posle ozbiljnih pritužbi koje je iznela grupa radnika iz melburnskog Bransvika.

Radnice firme "Glendal fuds"
 


 

Brošura o pravima

Mišel O'Nil podseća kako vladine agencije često ne uspevaju da zaštite radnike migrantskog porekla od vređanja i ponižavanja.
- Kako neki radnik iz tekstilne firme u Springvejlu (na jugoistoku Melburna), koja ima samo tri šivaće mašine, može da zna da na vebsajtu Ombudsmana može da preuzme brošuru o pravima radnika na vijetnamskom jeziku.

Fair Njork Ombudsman za radne odnose potvrdio je da je pokrenuta istraga protiv firme "Glendal Foods" iz Bransvika, a kako je reč o ozbiljnim pritužbama, angažovan je čitav tim stručnjaka.


Naime, gotovo polovina svih zaposlenih iz firme "Glendal Foods", koja prehrambenim proizvodima snabdeva velike kompanije, kao što su Ikea, Kvantas i Kosko, požalili su se "Ejdžu" da su izloženi stravičnom ponižavanju i vređanju na radnom mestu. Ukupno 18 od 38 zaposlenih tvrde da ponižavanje i vređanje traje najmanje šest meseci, a posebno od strane jednog supervizora firme.


Kada su su novinari "Ejdža" pozvali predstavnike firme "Glendal Foods", potvrđeno im je da je pokrenuta "nezavisna istraga" nakon koje će preduzeti adekvatne disciplinske mere.

Rupa u zakonu

Nacionalni sindikat radnika angažovao se da pomogne zaposlenima u firmi "Glendal Foods", prvenstveno kako bi širu javnost upoznali sa teškim kršenjem radnih zakona. Gospođa Monik Segan iznela je svoje razočaranje što Ombudsman nije preduzeo ništa da bi zaštitio radnike.
- Izgleda da postoji velika rupa u zakonu koja onemogućava radnike da koriste svoja prava, čak i kada su im poznata - rekla je Monik Segan iz Centra za zaštitu izbeglica i žena.

Fair Njork ombudsman, koji predstavlja vladino kontrolno telo za poštovanje radnih prava, ispituje i ozbiljne optužbe iznete protiv iste firme, da su radnicima zakidali na plaćanju prekovremenog radnog vremena i da im nisu plaćali zakonom zagarantovan regres za godišnji odmor.


Predstavnici Komisije za zaštitu na radom mestu "Victoria NjorkSafe" izvršili su inspekciju u firmi "Glendal Foods". U svom saopštenju avio-kompanija Kvantas izrazila je zabrinutost zbog optužbi o nepoštovanju prava radnika, čije proizvode koriste u svom ketering sektoru. Ikea se nije oglasila na poziv novinara "Ejdža", dok je Kosko odbio da komentariše slučaj.


Mišel O'Nil, sekretar Sindikata tekstilnih i obućarskih radnika, ističe kako sindikat gotovo svake nedelje dobija pritužbe na loše ophođenje prema radnicima migrantima u Australiji.


- U tome prednjači Melburn. Loši radnici iskorišćavaju to što migranti loše govore i pišu na engleskom jeziku. Uz to, radnici migranti se često plaše svojih poslodavaca, zbog čega izbegavaju da pozovu sindikat - kaže Mišel O'Nil.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online