Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.10.2012.
08:50
Vestionline, Blic A

Ko je Feliksov učitelj?

Skokom sa ivice svemira Feliks Baumgartner juče je oborio rekord Džoa Kitindžera, bivšeg pilota i vojnog oficira koji je 1960. godine skočio sa visine od 31 kilometra. Kitindžer (83) je glavni savetnik Neustrašivog Feliksa i jedina osoba koja je mogla da priča sa njim tokom misije.

Kitindžer (levo) je ključni saradnik Neustrašivog Feliksa, on je bio jedina osoba sa kojom je Baumgartner bio u kontaktu tokom leta
 

Bivši komandant i pilot američke vojske Džo Kitindžer, 16. avgusta 1960. godine skočio je sa visine od 31.300 metara i tako postavio svetski rekord koji je na snazi već 52 godine.

Neustrašivi Feliks: Kad stojite na vrhu sveta, jedino što želite je da se vratite živi


"Ne bih mogao da uspem bez mog tima. Kad stojite na vrhu sveta postanete veoma skromni i ne razmišljate o obaranju rekorda. Jedina stvar koju želite je da se vratite živi. Mislio sam na svoju porodicu, prijatelje, sve te ljude tamo dole, i ne želite da vas oni vide kako umirete. Samo sam mislio "molim te Bože, nemoj me izneveriti", izjavio je austrijski padobranac Feliks Baumgartner (43) koji je juče skokom sa ivice svemira oborio tri rekorda.

 

- Pre skoka sa 39 kilometara sam rekao: Znam da čitav svet gleda i želim da on vidi ono što ja vidim. Ponekad morate da se popnete stvarno visoko da shvatite koliko ste mali - rekao je Neustrašivi Feliks.

Prilikom slobodnog pada koji je trajao četiri minuta i 36 sekundi, Kitindžer je dostigao brzinu od 988 kilometara na čas. Ipak, on nije probio zvučni zid.

"Čovek je oduvek bio radoznao i uvek je želeo da ide brže, više, niže i dublje. To je deo životnog izazova. Volimo da pomeramo granice", izjavio je Džo Kitindžer, a prenosi britanski "Telegraf".

Pre nego što je uspeo da pomeri mnoge granice, uključujući najveću visinu dostignutu balonom sa helijumom, skok s padobranom sa najviše visine, najduži slobodni pad i najveću brzinu koju je ljudsko biće postiglo u atmosferi, Kitindžer je doživeo neuspeh koji ga je mogao koštati života.

On je u novembru 1959. godine pokušao da izvede sličan skok, ali je imao probleme sa opremom i izgubio je svest, a od smrti ga je spasao automatski padobran.

Uspešan pad naredne godine takođe nije prošao sasvim glatko. Naime, zbog komplikacija sa rukavicom, Kitindžerova desna šaka se dva puta uvećala. Ipak, uspeo je da se prizemlji bez ikakvih povreda.

Pogledajte snimak Kitindžerovog skoka:

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 10:19
Kako li je uspeo da spakuje tolika muda u ono odelo?!
Ponedeljak 15.10.2012. 09:08
Већи је подвиг остварио Kitindžer скочивши пре 50 и кусур година, без специјалног одела и специјалне капсуле.
Ponedeljak 15.10.2012. 10:18
Ništa lepše kad učenik nadmaši učitelja !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online