Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.10.2012.
04:28
Srna A

Ako hakeri napadnu SAD, moguć "novi Perl Harbur"!

Američki ministar odbrane Leon Paneta upozorio je da se Sjedinjene Američke Države suočavaju sa mogućim sajber napadom u rangu Perl Harbura. Paneta je rekao da je zemlja veoma podložna stranim kompjuterskim hakerima koji bi mogli da blokiraju rad i poremete elektro-mrežu, sistem transporta, finansijske sisteme i vladu.

Posledice koje je na SAD ostavilo bombardovanje Perl Harbura u II svetskom ratu, danas bi mogle da budu ponovljene običnim pritiskom na dirke tastature
 


U govoru u Njujorku, Paneta je prikazao sumornu perspektivu ukoliko dođe do takvog napada. On je komentarisao povećanu agresivnost i tehnološki napredak suparnika SAD, kao što su Kina, Rusija, Iran i militantne grupe.


- Agresorska država ili ekstremistička grupa mogle bi da upotrebe tu vrstu tehnike i napada da kontrolišu neke važne sisteme. Hakeri bi mogli da poremete putničke vozove, ili što je još opasnije, vozove sa opasnim hemikalijama. Mogu da zagade izvore pijaće vode u velikim gradovima, blokiraju elektro-mrežu u velikim delovima zemlje - upozorio je Paneta.


Zvaničnici odbrane ističu da Panetine reči nisu hiperbola i da je on reagovao na nedavni talas sajber napada na velike američke finansijske institucije.
 

Ameri i sami “zli kompjuteraši“

Njujork tajms ukazuje da su SAD, iako to nikada nisu priznale, i same protiv svojih protivnika organizovale sajber napade i da je predsednik Barak Obama na početku mandata naredio sofisticirane napade na kompjuterske sisteme koji upravljaju glavnim iranskim nuklearkama.

Paneta se pozvao i na napad u avgustu na državnu naftnu kompaniju "Saudi Aramko" kada je zaraženo više od 30.000 kompjutera, zbog čega su bili potpuno neupotrebljivi.


- Najrazornije mogućnosti uključuju sajber napadače koji pokreću više napada istovremeno na ključnu infrastrukturu SAD, u kombinaciji sa fizičkim napadom. Rezultat bi bi jednak razaranju Perl Harbura, a došlo bi i do fizičkog uništenja i gubitaka života. Takav napad paralisovao bi i šokirao naciju i stvorio dubok osećaj osetljivosti - rekao je Paneta.


Zvaničnici Pentagona takođe navode da Paneta pokušava da progura zakon na Kapitol hilu. Novi zakon zahtevaće i nove standarde za ključna infrastrukturna postrojenja, kao što su eklektrane, vodovodi i gasovodi, a gde bi hakerisanje moglo da izazove ozbiljne gubitke i štetu.


U avgustu, zakon o sajber bezbednosti koji je bio prioritet administracije u oblasti nacionalne bezbednosti, blokirala je grupa republikanaca, predvođena senatorom iz Arizone Džonom Mekejnom, koji je stao na stranu američke Trgovinske komore i rekao da bi to bilo preveliko opterećenje za korporacije.

Subota 13.10.2012. 05:41
Ako hakeri napadnu SAD, moguć "novi Perl Harbur"! ------------------------------------- I zbog toga je verovatno neophodno otpoceti barem jedno pet "preventivnih" ratova...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online