Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.10.2012.
15:58
Vestionline A

Rusija: Darvinizam i kreacionizam zajedno u školi

Ruski zakonodavac predložio je uvođenje u obavezni školski program teorija alternativnih darvinizmu, uključujući kreacionizam ili teoriju stvaranja.

Darvin nije dovoljan u objašnjenju nastanka sveta, smatraju Rusi
 

Poslanik u državnoj Dumi Vjačeslav Lisakov naglasio je da, ipak, taj potez ne treba povući odmah, ističući da je to njegov lični stav. Nekoliko ruskih novina nedavno je objavilo da su poslanici Jedinstvene Rusije predložili izmene programa nastave iz istorije u srednjim školama, koje bi uključile ne samo Darvinovu teoriju evolucije, već i alternative koje se zasnivaju na veri, prenosi RIA Novosti.

"Odgovarao sam na pitanje da li se slažem da Darvinova teorija prevlada u udžbenicima kao jedina istinita. Ja sam rekao da je ona verovatno netačna, imajući na umu da je otvorila mnoga pitanja i da je naširoko kritikovana", rekao je Lisakov, dodajući da bi bilo ispravno ponuditi više teorija evolucije čoveka, uključujući onu koja se zasniva na religiji.

On je podsetio da Rusija ima dosta vernika i da je opcija da postoji samo jedna teorija neispravna, napominjujući da se, naravno, još ne sprema zakon o tome.

"Deca u školama već uče da Darvinova teorija nije jedina o poreklu čoveka", rekao je član Komisije Dume o obrazovanjeu Grigorij Balihin.

Od ove godine, učenici četvrtog razreda moći će da uče potpuno novi predmet - Osnove religije. U okviru tog kursa oni mogu da biraju detaljnije proučavanje osnova određene religije, istoriju svih religija generalno i na kraju etiku.

"Mislim da je dodatno učenje ovog predmeta na časovima istorije nepotrebno, jer za to postoji poseban kurs", rekao je on.

Čarls Darvin, britanski biolog, počeo je sa razvojem svoje teorije evolucije i prirodne selekcije 1838. godine, pošto je oplovio svet posmatrajući do tada nepoznate biljke i životinje. Njegova knjiga "Poreklo vrsta" prvi put je objavljena 1859. godine.

Prema ovoj teoriji, sve vrste u prirodi, uključujući čoveka, razvijale su se sporo kroz vreme kao odgovor na proces prirodne selekcije, u kojem određene karakteristike, koje im daju prednost u odnosu na druge, imaju najviše šanse da produže vrstu i tako prenesu te karakteristike budućim generacijama.

Mnogi naučnici, kao i verski kritičari, osporavali su teoriju, govoreći da je ateistička. Prema teoriji stvaranja, materija, različiti oblici života i svet stvoreni su činom Boga iz ničega i obično na način opisan u prvoj knjizi Mojsijevoj - Knjizi postanja.

Utorak 09.10.2012. 16:43
Браво !!!
Utorak 09.10.2012. 20:18
Teorija evolucije nije dokazana, ali zar teorija stvaranja jeste? Koja je vise dokazana... Ko god versku knjizevnost posmatra kao bukvalnu istinu nije narocito realan ni objektivan, po mom misljenju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online