Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.10.2012.
12:15
B. Božin - Vesti A

Koliko zarađuje Štajnbrik?

Tek imenovani kandidat za kancelara iz redova nemačkih socijaldemokrata (SPD) Per Štajnbrik suočio se odmah s kritikama upućenim na račun njegovih dodatnih prihoda.

Bivši ministar finansija navodi da je od 2009. godine imao ukupno 80 plaćenih predavanja i nastupa, ali ne pominje ko su bili njihovi stvarni naručioci

Naime, na internet stranici Bundestaga, bivši ministar finansija navodi da je od 2009. godine imao ukupno 80 plaćenih predavanja i nastupa, ali je izostavio da pomene ko su bili njihovi stvarni naručioci. Zbog toga ga već danima prozivaju bavarska CSU, liberali i Levica, ali to isto čine i iz redova Zelenih, pa i iz njegove partije, zahtevajući bolji uvid u ovoj oblasti.

Intervju od 7.000 evra


Kako piše nedeljnik "Fokus", Štajnbrik je 2011. godine naplatio intervju na temu "Javno privatna partnerstva", pri čemu je dobio najmanje 7.000 evra za 10 odgovora. Navodi se i da nije neobično da političari naplaćuju svoje usluge, ali to što "Štajnbrik uzima novac za intervju predstavlja novi kvalitet u ličnom marketingu".

 

Eksperti smatraju da je ovaj političar, pored navedenih pola miliona za održana predavanja, zaradio i na honorarima za knjige i nadzornim poslovima u oblasti finansija, što daje ukupnu sumu veću od milion evra.

Antikorupcijska organizacija Transparensi internešenel zamera Štajnbriku nekorektnost u poštovanju važećih pravila Bundestaga.

"Najmanje što on mora da učini jeste da obelodani stvarne naručioce, a ne samo imena agencija, koje su posredovale u njegovim poslovima", izjavio je nedeljniku "Špigl" direktor ove organizacije Kristijan Humborg, zahtevajući pri tom da se pravila promene kako bi se sve zarade iznele tačno u cent - i to za sve poslanike.


Sada su parlamentarci obavezni da objave dodatne prihode ukoliko su veći od 1.000 evra mesečno ili 10.000 godišnje, ali ne i da navedu tačne iznose, već samo u koju od tri kategorije njihovi honorari spadaju.

Klasifikacije se kreću u rasponu od 1.000 do 3.500 evra, pa do 7.000 evra i preko tog iznosa. Pošto nema daljeg diferenciranja, onaj poslanik koji od dodatnih aranžmana zaradi 100.000 evra nalazi se u istoj grupi kao i onaj koji je za samo jedan evro prešao gornju granicu. Štajnbrik se takođe nalazi u grupi "više od 7.000", iako je za svojih 80 nastupa kasirao minimum 560.000 evra, piše "Špigl".


Ovaj socijaldemokrata je uzvratio kritičarima da žele da naruše njegov lični kredibilitet i dodao da im to neće uspeti. Pri tom je odbio da stavi javnosti na uvid svoju poresku prijavu.

Na pitanje koje sume se odriče, pošto kao kancelarski kandidat više neće imati dodatnih prihoda, Štajnbrik je rekao da se ne odriče ničega.


"Sada imam obavezu i priliku da zajedno sa SPD-om razrešim Merkel-koaliciju. To mi je vrednije od bilo čega drugog", rekao je on listu "Velt".

POVEZANE VESTI

Subota 06.10.2012. 12:52
Oni ljudi koji prate " teoriju zavere " su vec pre 1-2 godine znali da ce Steinbrück biti novi kancelar GOLDMAN SACHS NEMACKE! ! ! Jos jednom se dokazuje ko vlada svetom i da NEMA demokratije i slobodnih izbora NIGDE na svetu ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online