Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2012.
14:41
M. Purić - Vesti A

Stan kao dve zatvorske ćelije

San Francisko bi u jednoj četvrti mogao da dobije stanove i od 20,44 kvadratnih metara što je, po američkom standardu jedva malo veće od površine dve zatvorske ćelije. Po sadašnjim pripisima, samo dnevna soba mora da ima bar toliku površinu, a nove garsonjere bi na 20 kvadratnih metara imale i kuhinju, kupatilo i plakar.

Čest natpis na kućama u San Francisku
 

Novi stanovi će, tvrde zagovornici, biti jeftinija opcija za mnoge samce koji žive u San Francisku. Stanovi u San Francisku su se u junu ove godine izdavali za više od 2.700 dolara, a cena novih, malih stanova bi bila od 1.200 do 1.500 dolara, izjavio je supervizor Skot Viner za "Los Anđeles Tajms".

U tim stanovima bi mogle da žive najviše dve osobe, a stanovi za više stanara bi morali da imaju bar po 9,3 kvadratna metra za svakog dodatnog stanara. I njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg objavio je u julu takmičenja za arhitekte za projektovanje stanova između 25,5 i 28 kvadratnih metara, a prva zgrada sa mikrostanovima biće izgrađena na istočnoj strani Menhetna.


Izgubio 12 kuća

Beskućnici žive u kamp kućicama i sklepanim daščarama
 

Velika ekonomska kriza koja je od 2007. godine protresla i mnoge srpske imigrantske porodice koje su u svom posedu imale tek kupljene nekretnine. Posle juna 2007. nastupio je nagli pad cena nekretnina, a time i haos na tržištu.

Mnogi Amerikanci koji su u biznisu nekretnina videli sigurnu investiciju osetili su to na svojoj koži. Mnogi od njih dobijali su lako ogromne kredite i lako kupovali kuće i stanove. Međutim, kada je trebalo prodati nekretnine, suočavali su se sa relanošću u kojoj je to bilo teško i gotovo nemoguće. U Čikagu je tako poznata priča jednog Rusa koji je nemilice podizao kredite i kupio za samo nekoliko godina čak 12 kuća.

Stambeni optimizam

Američko tržište nekretninama pokazuje blagi rast zahvaljujući ekonomskom opravku zemlje. Naime, u proteklih šest meseci stvoreno je 1,9 miliona novih radnih mesta, a nezaposlenost je pala sa 10,4 na 8,3 odsto. Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama predviđa da će prodaja novih kuća porasti na 351.000 u ovoj godini.

Nažalost, njihova vrednost je u međuvremenu drastično opala, a on je dodatno potrošio mnogo para na njihovo renoviranje. Kada je trebalo da ih proda, nije uspeo ni po istoj, a kamoli većoj ceni, tako da mu je ta ista banka oduzimala jednu po jednu, dok mu 2010. godine nije oduzela svih 12 kuća!


Međutim, zaplena kuća samo je produbljivala ekonomsku krizu jer banke nisu imale kome da ih prodaju. Tako su cene nekretnina i dalje niže od njihove realne vrednosti. Do ove poslednje ekonomske krize kupiti nekretninu, renovirati je i brzo prodati po većoj ceni godinama je bila odlična mogućnost zarade u Americi.

Sa krizom takvi poslovi su postali rizični i mnogi su vodili u velike gubitke. Mnogi stanovi i kuće bili su očajnom stanju, te je trebalo kupiti drvenariju za pod i stolariju, promeniti pločice u kupatilima i kuhinji, kupiti frižider i zamrzivač (koje ima svaka američka kuća), promeniti vrata i prozore, okrečiti...

Propast stanodavaca

U bivšoj vojnoj bazi u Kaliforniji naselili su se beskućnici
 

Neki su pokušali da zarade na drugi način. Jedan mladi nezaposleni bračni par, srpskog porekla, dobio je od banke kredit od nekoliko stotina hiljada dolara i kupio kuću sa četiri stambene jedinice u "neprofitnom" kraju. Njihova mesečna rata banci iznosila je 6.000 dolara, ali su oni planirali da nekoliko godina izdaju stanove u kući, a kada banci vrate dug da prodaju kuću. Međutim, zbog nepopularnog kraja, u kojem je bilo mnogo kriminala, nisu uspevali da nađu pristojne stanare koji bi im plaćali kriju na vreme, a sa praznim stanovima bilo je teško vraćati banci svakog meseca 6.000 dolara.

Kriza u brojkama
* Broj zaplena ove godine oko 700.000 kuća
* Na vrhuncu krize zaplenjeno 1.000.000 kuća
* Za vreme krize oduzeto oko 4.300.000 kuća
* Trenutno je bez posla 12,8 miliona Amerikanaca.
* U SAD je u 2010. godini bilo 1,6 miliona dece beskućnika

To ih je primoralo da počnu da izdaju stanove po mnogo manjoj ceni od realne, pa su umesto 1.500 dolara za jedan trosoban stan, tražili samo 700 dolara. Stanari su dolazili i odlazili, a ponekad su "zaboravljali" da plate kiriju. Mesečni dug banci se drastično povećavao svakog meseca, kao i kazne za neizmirivanje obaveza. Posle dve godine njihove dugove banci preuzela je izvesna agencija za dugove, a vrlo brzo ovom bračnom paru je oduzeta kuća. Računa se da kredit veći od vrednosti kuće danas ima 11.000.000 Amerikanaca.


Najbolje su prošli oni koji su tražili od banaka smanjenje mesečnih rata. Tome su uglavnom prethodili dugi i iscrpljujući razgovori sa bankarskim službenicima, ali su neki uspeli da naprave bolje ugovore sa bankama i plaćaju manje mesečne rate.
Posle velike krize čini se da ipak nastupa zatišje, a da ljudi postaju mudriji i oprezniji u poslovanju sa nekretninama. Jedno je sigurno, i dalje traje trend niskih cena nekretnina, tako da je ovo najbolje vreme za kupovinu kuća i stanova koji nikada nisu bili jeftiniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online