Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.10.2012.
23:10
Blic A

Može li razoran zemljores u Iranu da izazove potres u Srbiji?

Veliki zemljotresi u nekom delu sveta mogu da izazovu potrese i na drugim mestima, širom planete, tvrdi se u izvešaju o novom istraživanju koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Berkli i iz Geološkog pregleda SAD (USGS), a objavljen je u stručnom časopisu “Nejčer”. Može li katastrofalan zemljotres u Iranu da dovede do potresa u Srbiji?

Postoji li veza: Kuća srušena u zemljotresu u Kraljevu...
 

Naknadni potresi na čitavoj planeti nastupaju dosta brzo, obično u razdoblju od nedelju dana posle prvobitnog velikog zemljotresa. Rezultati istraživanja o kom je reč mogli bi od seizmologa zahtevati i da izmene dosadašnju definiciju naknadnih potresa.

Oni su, naime, do sada smatrani zemljotresima koji se događaju u regionu neposredno oko područje pogođenog velikim zemljotresom, dok su zapravo u pitanju potresi koji mogu da se dogode bilo gde.

"Zemljotresi su ogromna prirodna sila, koja podrazumeva kompleksne mehanizme fizike stena i urušavanja, u vremenskim i prostornim razmerama koje ne mogu da se rekonstruišu u laboratorijskom okruženju", tvrdi Marsija Meknat, direktorka USGS.

"Neuobičajeni događaji ogromnih razmera, kao što je bio zemljotres koji se u aprilu dogodio u Istočnoj Indiji, predstavljaju priliku za praćenje reakcija planete prvog reda na iznenadne promene u stanju stresa, kakva se ukazuje tek jednom u sto godina i koja može donekle da nas približi razumevanju misterije nastanka zemljotersa", kaže ona.


U aprilu je Indisjki okean duž raseda horizontalnog tipa pogodio zemljotres snage 8.6 na Rihterovoj skali, najveći ikad zabeleženi zemljotres duž raseda horizontalnog tipa, 10 puta jači od bilo kog drugog takve vrste.


Jedina prava zaštita - solidna gradnja

"Da ste nas pre godinu dana pitali da li je takav događaj moguć, smejali bismo vam se", kaže Tomas Helton, seizmolog sa Kalifornijskog univerziteta za tehnologiju.


Ovako neobičan događaj poslao je seizmičke talase širom sveta, a tokom šest dana nakon zemljotersa u aprilu broj zemljotresa širom sveta jačine pet stepeni Rihterove skale ili više bio je petostruko veći nego obično.


Na kraju, Helton zaključuje da ovo istraživanje, ma koliko bilo zanimljivo, ne poboljšava mogućnosti za blagovremeno upozoravanje na zemljotrese, i da jedinu koliku-toliku zaštitu predstavlja solidna gradnja.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 11:22
da li moze katastrofalan zemljotres u iranu da izazove zemljotres u srbiji ? mozda moze , verovatno moze , ali izmedju irana i srbije je turska (makedonija,okupirana KiM),pa ako se desi taj katastrofalan zemljotres u iranu (koga prizeljkuju , a mozda ce ga i napraviti), onda ce ako teorija domina tacna , prvo da zadesi katastrofalan zemlojotres u turskoj , pa tek onda u srbiji , ako pri tome dodam da u srbiji , maksimalan zemljotres moze biti nekih 5,5-5,6 rightera onda ce turci proci 100 puta gore od nas, pa eto ko ceka ... jos da dodam samo u japanu se prave zgrade koje mogu izdrati 7,5 rihtera ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online