Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.09.2012.
09:24
Beta A

Uhapšen autor antiislamskog filma

Nakula Basli Nakula, čiji je pseudonim Sem Basil, a za koga se veruje da je producent ili režiser filma "Nevinost muslimana", koji je izazvao talas protesta u islamskim zemljama zbog vređanja proroka Muhameda, uhapšen je u Los Anđelesu, saopštila je policija.


Basilu policija sakrila lice da ga islamisti ne bi prepoznali
 

On je uhapšen juče u svom stanu u južnom delu Los Anđelesa.

Federalni sud u Los Anđelesu je odlučio da on treba da ostane iza rešetaka, jer je osam puta prekršio uslovnu slobodu, uključujući laganje službenika za uslovnu kaznu i korišćenje lažnih imena, javio je AP.

Optuženi se u sudnici pojavio u bež pantalonama i košulji, sa lisicama na rukama i sa osmehom na licu delovao je opušteno, prenosi AP.

Kada ga je sudija upitao koje mu je pravo ime, Nakula je rekao da se zove Mark Baselej Jusef i da to ime koristi od 2002. godine.

Navodeći dugotrajnu praksu prikrivanja identiteta i prevare, sudija Suan Segal je zaključila da "sud ovog puta nema poverenje u optuženog".

Nakula, koji je koristio bar još 10 lažnih imena, među kojima i Sem Bazil, 2010. godine je proglašen krivim zbog otvaranja bankovnih računa na osnovu krađe identiteta i brojeva socijalnog osiguranja, a osuđen je na 21 mesec zatvora.

Jedan od uslova za njegovo oslobađanje u junu 2011. godine bila je i zabrana korišćenja kompjutera i pristupa internetu kao i pseudonima bez dozvole službenika za uslovnu kaznu.

Kada je 14. jula na Jutjub postavljena najava za film "Nevinost muslimana," koja je izazvala proteste muslimana širom sveta, budući da prikazuje proroka Muhameda kao ženskaroša, čoveka koji zlostavlja decu i verskog prevaranta, Nakula, inače hrišćanin, je identifikovan kao autor i producent filma.

On je ubrzo po izbijanju nereda stavio kuću na prodaju, isključio telefone i počeo da se krije.

Pomoćink javnog tužioca Robert Dagdejl je pred sudom rekao da s obzirom na bes koji je izazvao film, Nakula ima sve razloge da ponovo nestane.

Njegov advokat Stiven Sejden je međutim zatražio da njegov klijent bude pušten uz kauciju od 10.000 dolara, navodeći da se on redovno javljao svom službeniku za ustovnu kaznu i da nije pokušavao da napusti Kaliforniju.

Advokat je ukazao da bi Nakula bio u opasnosti u federalnom zatvoru zbog muslimanskih zatvorenika.

Ozlojeđeni muslimani traže da Nakula bude kažnjen, a jedan pakistanski ministar je ponudio 100.000 dolara za njegovu glavu.

Puna istina o Nakuli i filmu još nije poznata, navodi AP. Film je snimljen prošle godine, a autor je čovek koji sebe naziva Sam Basil.

Kada je izbilo nasilje on je razgovarao sa medijima, predstavio se kao izraelski Jevrejin i preuzeo odgovornost za film, rekavši da je cilj bio da se prikaže istina o Muhamedu i islamu, koji je uporedio sa kancerom.

AP je dan kasnije utvrdio da čovek po imenu Basil ne postoji i povezao autora sa Nakulom, bivšim vlasnikom benzinske pumpe, osuđivanim zbog droge. To su kasnije potvrdile i federalne vlasti.

Nakula je pre nego što je počeo da se krije priznao da je imao veze sa filmom, ali je rekao da je samo radio na logistici i menadžmentu.

Borci za slobodu govora u Americi pozivaju se na Prvi amandman ustava i brane njegovo pravo da snimi film bez obzira što osuđuju sadržaj filma. Sud će sada verovatno biti suočen sa kritikama da je hapsenje ugrozilo njegovo pravo slobode govora.

Petak 28.09.2012. 09:44
Ако овога човека осуде онда треба да суде свим америчким политичарима који су много више зла нанели свима у свету него овај несрећник.Залажу се за слободу мишљења и ако је тако онда Он никакао не може бити осуђен по њиховим законима.
Petak 28.09.2012. 11:21
PA GDJE SU SADA NEZAVISNI NOVINARI, NEVLADINE ORGANIZACIJE, KAKO TO DA VISE NEMA SLOBODE IZRAZAVANJA, MISLI I UMJETNICKOG DJELA ??? AMERI KAZU, RADI STA TI JA NAREDIM, A NE RADI STA JA RADIM !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online