Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 13.09.2012.
13:15
Srna A

Dronovi uskoro slobodno lete evropskim nebom

Evropskim i američkim nebom, posebnim koridorima ali i koridorima putničkih aviona, leteće bespilotne letelice, mada nikome nije sasvim jasno šta će biti njihov zadatak, pišu zapadni mediji.

Šta će mirnoj Evropi velike vojne bespilotne letelice, pitaju se mnogi
 

SAD će za bespilotne letelice otvoriti svoje nebo već 2015. godine. To, smatraju eksperti, žele i Evropljani. Cilj žurbe je ogroman profit koncerna koji razrađuju i proizvode bespilotne letelice i koji imaju jake lobije u Evropi i SA-u. U 19 zemalja EU razrađuje se otprilike 400 tipova ovih letelica - veličine od džinovskog "erbasa 320" do patuljaka težine nekoliko grama. Zemalja proizvođača je najmanje 40.

Stručnjaci procenjuju da je obim svetskog tržišta bespilotnih letelica oko šest milijardi dolara godišnje. A do 2018. ova cifra može da "skoči" do 12 milijardi. Ali, šta će raditi snažne bespilotne letelice koje su u stanju da nose i teško naoružanje na nebu mirne Evrope, pitaju se mnogi analitičari. Eksperti ističu da borbenih zadataka za bespilotne letelice u evropskom vazdušnom prostoru nema. Moguće je da će da će kontrolisati kretanja magistralama, nadgeldati dešavanja na gradskim ulicama...

Jasno je da su firme koje proizvode bespilotne letelice zainteresovane da dobiju profit i traže zadatke za popularizaciju svoje produkcije na evropskim tržištima. Dramatična upozorenja pojavila su se u poslednje vreme na stranicama niza novinskih izdanja. Reč je o radnom dokumentu Evropske komisije, objavljenom ovih dana, koji se tiče proširenja sfere primene bespilotnih letelica na nebu iznad teritorije EU.


Suština dokumenta sastoji se u izjednačavanju, počevši od 2016. godine, statusa pilotiranih i bespilotnih letelica - takozvanih "dronova". "Dronovi" će moći da lete ne samo specijalno izdvojenim vazdušnim koridorima koje niko ne zauzima, već i istim trasama kojima lete obični civilni avioni! Pri tome, u dokumentu Evropske komisije navode da je reč o teškim bespilotnim letelicama - težine iznad 150 kilograma.

Dozvola za puštanje teških "dronova" spada u kompetenciju Evropske agencije za bezbednost leta (EASA), sa sedištem u Kelnu. Kako smatraju eksperti, iza inicijative Evropske komisije krije se preplitanje intersa niza snažnih lobi grupa. Evropski mediji podsećaju na sastanak osoba, koje su na razne načine uključene u proizvodnju i primenu bespilotnih letelica, prošle godine u Parizu.

Osim visokih činovnika Evorpske komisije i drugih struktura EU, sastanku su prisustvovali i predstavnici vojske, policije, organa unutašnjih poslova i graničara. Tada je rešeno da se zvanično "dronovi" nazovu milozvučnije - "vazdušni sistemi daljinskog pilotiranja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.09.2012. 13:59
A kad ce Terminatori da udju u igru!? :d)) Ameri i "borba protiv terorizma" u svetu dobija pravu sliku nalicja licemerstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online