Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.09.2012.
09:06
Press A

Vojtila - papa sa četiri verenice i ćerkom

Autor knjige "Le Papesse" tvrdi da je Karol Vojtila imao najmanje četiri "verenice" i ćerku, a da je uživao u čarima žena i pošto se zaredio.

Uživao u ženama i pošto je postao sveštenik: Papa Jovan Pavle II

Papa Jovan Pavle II možda se oštro protivio ulasku žena u sveštenički red, ali je kao Karol Vojtila i te kako znao da uživa u ljubavi sa njima. Iz jedne takve strasne veze, navodno, izrodio se brak, a onda i ćerka.

Autor knjige "Le Papesse" Klaudio Rendina, pišući o ženama koje su bile uticajne u Rimokatoličkoj crkvi ili su ostale poznate kao ljubavnice papa, celo jedno poglavlje posvetio je damama koje su obeležile Vojtilin život pre nego što se zaredio. Poglavlje "Verenice, prijateljice i papese Jovana Pavla II" uvodi u tajni svet blaženog pape, koji je imao najmanje šest ljubavi.

Da blaženi papa ima ćerku svet je saznao iz nezvanično zabranjene knjige "I have to tell this story" poljskog emigranta Leona Hajbluma, na koju se poziva i Rendina. On ozbiljne papine ljubavi naziva "verenicama" i navodi da ih je bilo četiri. Na početku studija, pre rata 1937. godine, sprijateljio se sa dve godine starijom komšinicom Ginkom Ber. Ona je postala njegova prva ljubav i prva "verenica". Nikada nije priznala vezu, ali je autoru knjige "Papa Jovan Pavle II" Tedu Šulecu pre pet godina otkrila da ju je za papu vezivao poseban osećaj.

Kada su Nemci počeli da proganjaju Jevreje, Vojtila je postao aktivan član poljskog pokreta otpora. Na početku rata nije deportovan u logor samo zbog toga što je radio na miniranju. Sasvim dovoljno da dobije dozvolu da ostane da radi u kamenolomu. To je bio ključni momenat u upoznavanju sa drugom "verenicom" - Irkom Dabrovski, ćerkom jednog od upravnika u fabrici "Solvaj". Upoznao ih je zajednički prijatelj Jozef Krasuski, koji je kasnije otkrio da Vojtila u početku upošte nije bio zainteresovan za buduću izabranicu. Bila je previsoka i premršava za njegov ukus, jer je preferirao "niže i punačke". Ljubav je ipak buknula, ali se brzo i ugasila, posle smrti njenog oca 1941. godine i Vojtilinim pojačanim delovanjem u pokretu otpora.

Najburnija veza dogodila mu se tokom glumačkih dana. U njegovoj pozorišnoj grupi bila je izvesna Halina Krolikijevič, njegova treća "verenica". Veza je imala oscilacije, bila praćena svađama i scenama, možda i zbog toga što je Vojtila 1943. godine imao vezu sa Jevrejkom iz pokreta otpora. Njeno ime nije otkriveno, ali upravo je ta devojka bila njegova četvrta "verenica" i jedina supruga.

Novinar Najdžel Kautorn u knjizi "Seksualni život papa" otkrio je da je Jevrejka sa kojim je "razmenio prstenje" zatrudnela i u julu 1944. rodila ćerku. Ubrzo je izbila pobuna u Varšavi, a Vojtila je kao jedan od učesnika morao da pobegne. Sa sobom je poveo i devojčicu, dok su mu suprugu deportovali. Bežeći od Nemaca, krio se u nadbiskupiji, a devojčicu je dao u samostan.

Ostalo je istorija: završio je teološki fakultet u Krakovu, zaredio se 1946, završio doktorat 1948. i iste godine postao sveštenik u Krakovu, započevši put do papske stolice. Zna se još da je pored četiri "verenice", Vojtila imao još dve velike prijateljice, i to pošto je postao sveštenik.

Devojčicin svaki trag se, i pored poznatih informacija, gubi. Leon Hajblum je tvrdio da je on pronašao Vojtilinu ćerku i sa njom dobio ćerku, odnosno papinu unuku. "Živela je u jednom samostanu u Poljskoj, ali nije bila časna sestra", napisao je Hajblum.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.09.2012. 10:20
Lažni Papa Vojtila mali! Gde je to normalno da čovek živi bez telesne ljubavi ako ga je Gospod takvim stvorio, i da se zavetuje pred istim da će samo njega voleti i u njegovom interesu propovedati Reč Božiju, dok istovremeno menja naložnice kao brica mušterije i još pravi decu?! Ja ne znam da li pored svih istorijskih skandala,od žene pape,preko lopovluka u 2.Sv.ratu,Vatikanske mafije, pa do pedofilije, iko normalan može da poštuje i veruje u katolicizam?!
Utorak 11.09.2012. 11:28
Većina katoličkih sveštenika ima svoju "tajnu" decu.
Utorak 11.09.2012. 11:51
Pa od tolikog "isterivanja djavola" ne fali njima ni u kom obliku zadovoljstvo...ponekad negde neko i "omakne" :d))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online