Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 07.09.2012.
09:47
Vestionline A

Bahrein gradi najveću katedralu u arapskom svetu

Grupa od 68 imama u Bahreinu pismom se obratila kralju Hamadu bin Isi bin Salmanu al Kalifi protestujući protiv gradnje katoličke katedrale u toj zemlji, koja bi trebalo da postane najveći hrišćanski hram u Persijskom zalivu.

Kralj Bahreina smatra da i hrišćani treba da imaju svoju bogomolju
 

Katedrala u Bahreinu trebalo bi da bude centar Katoličke crkve na arapskom poluostrvu. Radikalni muslimani pokrenuli su međutim talas protesta jer u gradnji katedrale vide skrnavljenje arapskog tla i napuštanje vlastite kulturne tradicije.

Vladar zemlje u kojoj se od 2011. povremeno javljaju nemiri, ostaje čvrst u odluci da dopusti gradnju, koja je za njega ovaj potez "dokaz religiozne i kulturne otvorenosti Bahreina". S druge strane, Vatikan namerava da kompleks u Bahreinu učini regionalnim crkvenim centrom u kojem bi bila smeštena apostolska nuncijatura za Saudijsku Arabiju, Katar, Bahrein i Kuvajt.

Zemlje Persijskog zaliva su izrazito muslimanske, ali u njima živi sve veći broj hršićana koji onde privremeno radi.

"Ko kaže da je crkva mesto slavljenja Boga, taj je napustio pravu veru", poručio je propovednik Adel Hasan al Hamad u propovedi prošlog petka. Kralj sme da podržava samo islam, koji je "vredniji" od hrišćanstva, tvrdi imam.

Vlasti su zbog toga isterale al Hamada iz njegove džamije, ali su mu ubrzo dopustile povratak posle protesta drugih imama i masovne podrške koja mu je pružena na Internetu. Kraljevska kuća međutim i dalje ostaje pri odluci da se katedrala izgradi, a sama je poklonila zemljište na kojem će se nalaziti.

Sunitska kraljevska porodica u Bahreinu izložena je kritikama šiita koji traže političke reforme, a sad je na meti i radikalnih sunitskih imama koji se protive gradnji katedrale. Demografske promene međutim stvaraju potrebu nove političke orijentacije. Domaće stanovništvo u državama Persijskog zalivu isključivo je sunitsko ili šiitsko, dakle muslimansko. Ali te države su prisiljene da uvoze radnu snagu iz inostranstva, koju uglavnom čine hrišćani.

Od svih država u Persijskome zalivu Saudijska Arabija ima najstrože propise kad je reč o verskim slobodama i ne dopušta gradnju crkava, čak je zabranjeno pokazivanje raspeća i drugih hrišćanskih simbola u javnosti. U drugim državama Zaliva vlada nešto veća tolerancija, a osim Bahreina i Katar je dopustio gradnju katedrale za inostrane radnike.

Petak 07.09.2012. 10:48
Када је њихова вера у питању, тражи се све, па и забрана грађења верских објеката других религија. Када су мањина у другим земљама, на сва уста траже једнакост и равноправност свих вероисповести! Морал им је врло сумњив, благо речено!
Petak 07.09.2012. 12:20
U Turskoj koja je geografski evropska zemlja nijedan Hriscanski svestenik nesmije da nosi odjecu svestenicku niti krst. Narod bi ga na ulici napao.Potrebno je jos mnogo godina da prodje da u tom isotom Istanbulu (koji je po svemu evropski grad ali po netoleranicji idalje je daleko od evrope) Muslimani dostignu civilizacijski nivo koji je potreban za suzivot sa Hriscanima. O zatucanosti Muslimana Azije i Afrike netreba govoriti jer tamo jos kamenovanjem kaznjavaju za prljubu, vrse obrezivanja djevojaka (kako nebi uzivale u sexu), rade niz gluposti koje sa pamecu nemaju veze a jadnici misle da slave Gospoda. Da slave Gospoda radili bi djela Gospodnja. Oni slave satanu jer satanska djela rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online