Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 04.09.2012.
03:48
Vesti A

Hazari nestali u vodama oko Jave

Nedaleko od ostrva Java, prošle srede ujutro, došlo je do još jedne tragedije kada je potonuo brod sa oko 150 azilanata koji su krenuli prema Australiji, od kojih je spaseno svega nešto više od trećine. Preživeli su spasiocima govorili o dramatičnim trenucima koje su proveli čekajući da im dođu spasioci, dok je nekoliko brodova prošlo pored njihovog, ignorišući pozive SOS.

Spasavanje nakon što je potonuo brod s azilantima
 

Kada je njihov brod potonuo, jedan azilant je kazao kako je očajnički molio svoju sestru da ostane s njim, dok su se satima držali za ruke u vodi nadomak indonežanske obale. Međutim, umorna i ranjena, sestra Muhameda Zahira nije mogla više da izdrži, skliznula mu je s ramena i nestala u talasima pre nego što su stigli spasilački čamci.


- Rekla mi je: "Ubiću se, hajdemo zajedno". Kazao sam: "Molim te, izdrži", ali je nestala - kaže Zahir.

Dok su mu suze tekle niz lice, Zahir (25) je opisivao šta se dešavalo. Kao i drugi na krhkom drvenom ribarskom brodiću, Zahir je po etničkom poreklu Hazar. Svi su bežali od progona u Avganistanu.
 

Spaseno svega nešto više od trećine azilanata
 


Zahir je jedan od 54 preživela. Njegova sestra imala je 29 godina i jedna je od stotinu njih koji se sada vode kao nestali.


Indonežanski spasioci prebacili su nađene u vodi na veći brod australijske mornarice, a zatim ih prevezli u ruku Merak. Među njima su bile i dve žene i desetogodišnji dečak. On je tiho sedeo na palubi i jedino što je govorio jeste njegovo ime, Emid, kao i da je izgubio oca, ujaka i rođaka. Svi su platili po 5.000 australijskih dolara za riskantno putovanje u Australiju. Sada će biti prebačeni u pritvor u Indoneziji.
 

Po odlasku, Zahir je još jednom molio da mu se dozvoli da uđe u Australiju.
- Australijanci su humani. Oni vole ljude - poručio je.
 

Traženje nestalih je nastavljeno.

Krijumčari bi da preteknu zakon

Ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler dao je ovdašnjoj javnosti detalje o spasavanju, ali i rekao da se strahuje da su nestale do 144 osobe. Posle 48 sati, izgledi da budu nađeni bitno se smanjuju - naveo je on.
Ovo je osmi brod sa azilantima za samo šest dana i ministar kaže da krijumčari sada žure da pošalju što više izbeglica kako bi uhvatili vreme pre nego što Australija izglasa zakon o njihovom procesuiranju u drugoj zemlji.

Utorak 04.09.2012. 04:07
Zar hazari nisu iscezli narod? Hazari su bili Turska nomadska plemena,ziveli su blizu reke Volge. Pravi potomci Hazara su sadašnji Aškenazi. Oni su primili jevrejsku veru. Teoreticari zavere kazu da su oni vladari iz senke.
Utorak 04.09.2012. 12:05
Мухамед Захир - Хазар. Ајде, не објављујте свашта. Лучић би вероватно умро од смеха, а ја ћу се само загонетно осмехнути...
Sreda 05.09.2012. 14:19
Eto jel vidite sta se desava.Kazem vam da je invazija na bijelu rasu vec pocela.Tako I ovde u Americi tako I u Evropi.CCCC
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online