Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.09.2012.
02:22
Vesti A

Zanimljiva saobraćajna pravila (2)

Vožnja u rikverc "duže nego što je razumno" kaznjava se u Viktoriji sa 141 dolarom. A vožnja unazad u jednosmernoj ulici u obe države košta 232 dolara, plus još dva boda u NSW. Ovo zato što se takva vožnja tretira kao - vožnja u pogrešnom smeru. Ni u jednoj od dve države, kad se vozi unazad, pojas nije obavezan.

Kad se vozi unazad, pojas nije obavezan (?!)
 

Svi znamo da je vožnja neregistrovanog vozila ilegalna, ali, da li znamo da je kazna za taj prekršaj veća od cene registracije? U NSW, vožnja takvog vozila donosi vozaču do tri različite kazne: za neregistrovan auto i neplaćen porez na puteve. Svaka kazna je po 596 dolara, puta tri - 1.788 dolara. U Viktoriji, kazna je jedinstvena i iznosi 704 dolara. Ali, vlasnik takođe dobija kaznu od 704 dolara zato što je dozvolio da se vozi neregistrovan auto.
 

Ljubimci ne mogu u krilu

Ne možete voziti sa životinjom u krilu. U NSW kazna za to je 397 dolara i tri poena, a u Viktoriji 211 dolara bez poena.
Voditi životinju da trčkara pored vas na uzici za vreme vožnje - ili dok vozite bicikl - ilegalno je. U Viktoriji uzimaju za taj prekršaj 141 dolara, a u NSNj 66.

Imate li nameru da čuvate registarsku tablicu kao suvenir na zidu garaže? U Viktoriji, ako je ne vratite, kazna vam je 141 dolar.
 

Menjanje ili sakrivanje celog broja na tablici ili pravljenje vlastite tablice, u Viktoriji je kažnjivo sa 282 dolara, a u NSW 397 dolara.

U Viktoriji važi i neobičan zakon koji sa 176 dolara kažnjava "ostavljanje stvari ispalih na put iz vozila" (kao što su komadi drveta ili razbijeni delovi posle sudara).


Vožnja za vreme dok se na televizoru ili ekranu DVD-plejera "vrte" slike koje vozač može da vidi, razumljivo je zabranjena. U Viktoriji je za to kazna 282 dolara, a u NSW 298 dolara plus tri poena ili 397 dolara i četiri poena ako je to bilo u školskoj zoni. Jeste li znali da vozač automobila sa TV ili DVD-ekranom koji bi mogao da ometa druge vozače, takođe može da bude kažnjen - 282 dolara u Viktoriji i 298 u NSW.


Vozač koji se ne drži leve trake na friveju (ili putu gde je ograničenje brzine 90 km i više), ako ne pretiče, pravi prekršaj i policija mu može naplatiti kaznu.


U Viktoriji, ako usporavate saobraćaj u brzoj traci, platićete 282 dolara i dva poena, a u NSW 298 dolara i takođe dva poena.


Ilegalno je i ne ostaviti dovoljno prostora pri preticanju, kao i prerano preseći vozača iza sebe, kao i ubrzavati kad vas pretiču. Za nebezbedno preticanje u NSW

Zatvori prozore, zaključaj kola!

Ako dosad niste nosili ključeve od kola sa sobom kad plaćate benzin, počnite to da radite. Ovo zato što je ilegalno ostaviti kola nezaključana, ostaviti ključ u bravi ili ostaviti prozor otvoren ako ste tri metra daleko od svog vozila. U NSW, svaki taj prekršaj staje 99 dolara, a u Viktoriji 141 dolara. Tamo se sa 141 dolar kažnjava i ako ručna kočnica nije povučena posle parkiranja.

uzima se kazna od 298 dolara i dva poena. Ubrzavanje dok vas pretiču predviđa istu novčanu kaznu, ali i tri poena manje s dozvole. U Viktoriji, nebezbedno preticanje ili ubrzavanje pri preticanju donosi kaznu od po 282 dolara i dva poena.


Mnogi od nas znaju da je prekršaj ne dati prednost vozilu za hitne slučajeve. Ali, znate li kolike su kazne? U Viktoriji, kazna je 246 dolara i tri poena, a u NSW isto toliko poena i 387 dolara. Više policajaca priznaje novinarima da im je teško uručivati kazne za takve prekršaje, zbog jednostavnog razloga: u tim slučajevima oni sami obično žure jer imaju preča posla.


Zaboravljate li na migavac ili ga ne uključujete kada skrećete? To bi u NSW moglo da vas košta 141 dolar i dva poena, a u Viktoriji 165 dolara i tri poena. Neuključivanje levog migavca pri izlasku iz kružnog toka u NSNj se kažnjava sa 165 dolara i dva poena, a u Viktoriji 141 dolar.


I NSW i Viktorija menjali su zakone nakon što su u nesrećama učestali smrtni slučajevi osoba u vozilima gde je bilo više putnika nego pojaseva. Sada je ilegalno da se u kolima vozi više ljudi nego što je predviđeno, ili "voziti putnike u delu vozila koji nije namenjen za prevoz putnika". To podrazumeva zadnji deo karavana ili kombija i kamioneta, a takođe i - prtljažnik. U Viktoriji, kazna je 282 dolara bez poena, a u NSW 298 dolara i tri poena.

Zanimljiva saobraćajna pravila (1)

Valja vam biti pažljiv i kad izađete iz automobila. U NSW, pešak koji ne pređe ulicu dovoljno brzo, ili prelazi na crveno svetlo, rizikuje kaznu od 66 dolara. Ista kazna naplaćuje se i za prelazak preko ulice "unutar 20 metara od označenog pešačkog prelaza".


"Obesna ili nepažljiva" vožnja biciklom kažnjava se sa 66 dolara, jednako kao i kad se biciklom prođe kroz crveno svetlo.


Ima i pravila koja će mnogi dočekati s odobravanjem: Ilegalno je za vozilo da "emituje napadnu buku" iz stereo-uređaja. U NSW kazna je 150 dolara, ali u Viktoriji nema određene kazne za ovaj prekršaj.


Evo, na kraju, još nešto zanimljivo i korisno: vožnja bosim nogama dozvoljena je u obe države. Ovo je nešto za šta se zalažu i stručnjaci za saobraćaj, smatrajući da je bosa noga bezbednija od noge "obučene" u "apostolke" ili cipele sa visokom petom.

 

Detektor opasniji od oružja

 

Većini je poznato da je posedovanje detektora radara u kolima ilegalno, medutim, mnogi verovatno ne znaju kako su kazne za to veoma visoke. U NSW, vozaču sa detektorom radara izriče se kazna od 1.556 dolara i devet bodova. Za posedovanje, prodaju ili kupovinu, kazna je 1.556 dolara, a još toliko košta kazna ako ne predate takav uređaj vlastima. Ovo je čak trostruko više nego što je prosečna kazna za nošenje vatrenog oružja bez dozvole. Prosečna kazna (sudska) za taj prekršaj je u NSW 400 dolara. U Viktoriji, vozač uhvaćen s detektorom mora da ide pred sud, a uređaj se oduzima kao dokaz. Tamo je maksimalna kazna 2.816 dolara.

 

Samo trezni na jahanje

 

Ako putem u NSW ili Viktoriji jašete na konju, takođe ste učesnik u saobraćaju i podležete propisima. Zakon kaže: "životinje koje se jašu tretirane su kao vozila". Jahači su generalno pod istim propisima kao i vozači. To znači da morate imati ispod 0,05 promila alkohola u krvi kad ste na konjskim leđima.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.02.2013. 01:09
Nije problem dati tolike dolare kada ih normalno zaradis.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online