Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 31.08.2012.
19:02
Beta A

Zašto je Ketrin zabrinuta?

Evropska unija se uveliko dogovara sa Beogradom i Prištinom o načinu i vremenu nastavka njihovog dijaloga jer postoje namera i volja da se taj proceš što pre nastavi posle zastoja zbog izbora i formiranja nove Vlade Srbije. To su danas Agenciji Beta u Briselu preneli izvori iz službe visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

 Ešton najpre želi da utvrdi da li je nova vlada Srbije spremna da sarađuje
 

Zvaničnici su rekli da zasad ne mogu ništa da kažu o tome "kakve će ko imati uloge" i kako će se odvijati dijalog Beograd-Priština uz pomoć EU.

Oni su time odgovorili na pitanje da li je tačna tvrdnja američkog lista "Volstrit džornal" o tome da Ešton namerava da se više uključi u dijalog Beograda i Prištine, da bi ga podstakla.

Prema "Volstrit džornalu" koji se poziva na neimenovane evropske zvaničnike, Ešton najpre želi da utvrdi da li je nova vlada Srbije spremna da sarađuje.

Pošto bi diplomata Robert Kuper koji je posredovao u prvim rundama dijaloga Beograda i Prištine, trebalo da se povuče iz te uloge da bi se usredsredio na zbivanja u Mjanmaru, visoka predstavnica EU "razmatra mogućnost da sama preuzme njegovu dosadašnju ulogu", tvrdi američki list.

Prava prilika za temeljitu razmenu mišljenja o dijalogu i o koracima koji bi Srbiju mogli odvesti dalje ka prijemu u EU, biće u utorak u Briselu, kada će premijer Ivica Dačić doći da razgovara s Ketrin Ešton i drugim visokim zvaničnicima.

"Volstrit džornal" dodaje da će čelnici EU pažnju usredsrediti na to da li je Dačić privržen punoj primeni dosadašnjih dogovora s Prištinom. Neki od njih se već primenjuju bez problema, kao što je međusobno priznavanje carinskih pečata i univerzitetskih diploma, kao i sporazum o matičnim knjigama.

Postoje i sporna tumačenja dogovora, kao što je pitanje zvaničnog predstavljanja statusa Kosova na regionalnim sastancima, navodi "Volstrit džornal" i ukazuje na to da su obe strane povlačile predstavnike sa sastanaka kada nisu bile zadovoljne primenom tog sporazuma.

"Tu je i pitanje koje Beograd već mesecima odlaže: potpisivanje tehničkog protokola o zajedničkom uopravljanju granicom - taj protokol je osetljivo pitanje za Beograd koji ne želi da na bilo koji način prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju", piše američki list.

POVEZANE VESTI

Petak 31.08.2012. 21:04
Zabrinuta je jer od kada nema flekavog, zanemarila je keks. Toma je posle brze diplome i mastera zauzet trenutno doktoratom, bucka to ne zanima, preostaje joj samo Krki, kako onda i da ne bude zabrinuta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online