Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 29.08.2012.
14:47
Blic A

Američki novinar, veliki kritičar Ratka Mladića, napisao tekst "U odbranu Srba"

Majkl Dobs, američki autor i nagrađivani dopisnik, poznat kao veliki kritičar, ali i analitičar lika i dela Ratka Mladića, izazvao je veliku buru kada je na svom blogu, na sajtu "Forin polisija", objavio tekst pod naslovom "U odbranu Srba". U njemu, Dobs navodi da želi da "posmatra grozni rat u bivšoj Jugoslaviji kroz oči Srba, koje na Zapadu listom smatraju za agresore".

Želi da "posmatra grozni rat u bivšoj Jugoslaviji kroz oči Srba, koje na Zapadu listom smatraju za agresore": Majkl Dobs
 

Dobs, koji je svoje čitaoce navikao na "istraživanje uzroka zla", što uz sliku Mladića piše u zaglavlju bloga kao svojevrsan moto, iznenadio je mnoge pratioce svog bloga ističući da "iako je mnogo govorio o Mladićevim zločinima protiv bosanskih Muslimana, ne želi da implicira da su samo Srbi činili zločine u bivšoj Jugoslaviji, niti da su samo srpske vođe odgovorne za rat".

"Zapravo, Srbi su imali neke sasvim opravdane razloge za zabrinutost, kako pre, tako i tokom rata, koje zapadni komentatori često previđaju i stvaraju izrazito crno-belu sliku sukoba. Glavni razlog za zabrinutost bilo je pitanje bezbednosti i prava oko dva miliona Srba koji su živeli u otcepljenim republikama Hrvatskoj i Bosni. Užasni zločini koje su tokom Drugog svetskog rata hrvatske ustaše počinile nad Srbima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni, još su sveži u sećanju mnogih Srba i oživeli su pod uticajem otrovne propagande srpskog lidera Slobodana Miloševića", piše Dobs u blogu "U odbranu Srba".

Dobs, koji prati i analizira suđenje Ratku Mladiću u Hagu, navodi i da mu padaju u oči

protivrečnosti zapadne politike prema bivšoj Jugoslaviji.

"Evropa je, uz podršku SAD, priznala nazvisnost otcepljenih republika. To praktično znači da su Hrvati i Muslimani dobili pravo da se otcepe od Jugoslavije, dok je Srbima uskraćeno pravo da se otcepe od Hrvatske, odnosno Bosne. Krhka etnička ravnoteža koju su održavale velike sile posle Prvog svetskog rata i koju je nametao maršal Tito (inače Hrvat), bila je narušena", piše Dobs.

Dobs smatra je raspad Jugoslavije bio neminovan i da su SAD i Evropa, koje su i stvorile Jugoslaviju, trebalo da budu mnogo energičnije kada je reč o uspostavljanju i nametanju pravila o otcepljenju koja garantuje prava manjina.

"Da parafraziram reči koje se pripisuju francuskom državniku Taleranu, ostavljanje dva miliona dobro naoružanih Srba u republikama drugih naroda bilo je 'gore od zločina'. Bila je to gruba greška u političkoj proceni", piše Dobs.

Bošnjaci: Dobse, pristrasan si prema Srbima

Dobs nije morao dugo da čeka na reakcije na svoje tvrdnje. Hamdija Ćustović, potpredsnik Kongresa severnoameričkih Bošnjaka, napisao je reagovanje koje je Dobs postavio na svoj blog. Ćustović u reagovanju zahteva da se Dobs izvini i optužio ga da "popušta Srbima".

Dobs je kao odgovor na to pismo napisao sledeći komentar:

"Mislim da sam pokazao kroz moje pisanje da sam na strani 'žrtava etničkog čišćenja i genocida', pa stoga ne vidim razloga da se izvinjavam. Kao što sam više puta jasno istakao, mislim da je Miloševićeva politika donela užas svim narodima bivše Jugoslavije, a ne samo Srbima. S druge strane, mislim da je poređenje Miloševića sa Hitlerom obmanjujuće i pogrešno je kriviti isključivo jednu stranu za sva zla koja je doneo rat."

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 17:46
neka on jedeG.... sad,bas nas briga cega se on sad stidi!
Sreda 29.08.2012. 21:04
Maknite toga torcidaša, on dokazuje ko je počeo rat. Ne znam koliko godina ima, ali ja znam šta se tamo događalo i kako smo se zgražali čemu ta politika hrvatskih nacionalista vodi. Daleko pre Slobodana Miloševičđća bili su napadi na voje pitomce iz Lore, a isto tako i na vojna lica i svakakve pretnje. Čak su i novine bile pune propagande. Bili smo naivni i nismo videli čemu to vodi. Nisu rat započeli Srbi, nego oni koji su hteli rat sa Srbima i kao krajnji cilj proterivanje Srba. Kakva bi bila Hrvatska da nije bilo rata? Pa imala bi preko 300 hiljada Srba, a to se nije moglo trpiti.
Sreda 29.08.2012. 21:11
Amerikanci moraju da shvate da slobodna Republika Srpska i sever Kosova vode prema nekom smirivanju situacije na Balkanu i daljim pregovorima. Ako žele od nas Srba da budemo svesni situacije i vremena, onda moraju shvatiti da je vreme da deo prostora vrate i Srbima. Bili smo saveznici i najzaslužniji smo za oslobađanje Evrope od fašizma. Kao nagradu nam nude neprekidnu arogancija, da moramo da prihvatimo i ono što nikad nećemo moći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online