Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.08.2012.
10:40
Press A

Kasparov: Lagali su, nisam podržao bombardovanje

Ime Garija Kasparova stariji ljubitelji šaha pamte po njegovim čuvenim mečevima s kojih se izveštavalo kao da je u pitanju finale Svetskog prvenstva u fudbalu. Mlađi ga pamte po sukobu sa režimom predsednika Rusije Vladimira Putina. U prvom razgovoru za srpke medije, posle 20 godina, Kasparov otkriva šta je stvarno mislio onda 1999. godine kada se bombardovala Jugoslavija i zašto do sada to nije objasnio.

Gari Kasparov: Veliki protivnik Putinovog režima
 

Mnogi građani Srbije nisu oprostili Kasparovu na navodnoj podršci NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine. Posle 13 godina od tada Kasparov prvi put demantuje da je prodržao bombardovanje.

Pročitajte još:

 

"Kada se tako dugo na vrhu, nažalost, postaje uobičajena praksa da vaše reči budu izokrenute i zloupotrebljene tako da ih neko interpretira onako kako mu odgovara, a sve u nameri da naruši moje ime i reputaciju. Nikada u svom životu, bez obzira da li je bila reč o Jugoslaviji ili nekom drugom delu sveta, nisam promovisao niti podržavao agresiju nad civilima. Oduvek sam bio oštar kritičar uvlačenja civila u bilo kakav sukob i nazivanja žrtava kolateralnom štetom. Upravo wsam 1991. i 1992. godine bio taj koji je snažno urgirao da to ubijanje prestane. Što se tiče NATO bombardovanja 1999. godine, u tovreme nisam davao apsolutno nikakve izjave, a kamoli podržavao bombardovanje Srbije. Nažalost, jedan glas teško može da se suprotstavi hiljadama drugih glasova. Držim se onoga što kažem ili pišem. Optužbe na moj račun da sam na bilo koji način podržao stradanje srpskog naroda nisu osnovane jer nikada nisam nešto u ime podrše agresije izjavio", objasnio je kasparov za "Press".

On je objasnio da srpski mediji sa njim nisu komunicirali poslednjih 20 godina, a da ga niko nije pozvao i pitao šta je prava istina ili njegovo mišljenje. Kasparov smatra da je pogrešna slika o njemu kreirana u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 11:29
LAZE. sad
Ponedeljak 27.08.2012. 11:31
Prvo šah ne smatram sportom! Čast ljudima koji ga igraju, ali ako je to sport, onda su i domine sport, kao i čovječe ne ljuti se, a što se tiče ovog smeća sa slike gore, o njemu sve najjjjjjjgooooooreeeeee!
Ponedeljak 27.08.2012. 12:40
. . . Kasparov je veliki sahista. Medjutim njegov stav u odnosu na NATO-agresiju protiv SR-Jugoslavije 1999. god. nije vazan. Vazno i aktuelno je, da je Kasparov agresivno-nametljiv nasilnik koji ne postuje pravila i zahteve vlasti u Rusiji i u svakoj situaciji provocira i naravno ponizava Ruse i rusku drzavu, sa ili bez Putina, uz histericnu podrsku rasistickih, antislovenskih ekspanzionista takozvanog slobodnog sveta - na celu sa SAD i germanskim slovenofobima. Zivojin Dacic
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online