Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
11:22
Vestionline A

Kupite zatvor za 100 miliona dolara!

Privatni zatvori u Americi su odavno veliki biznis, a savezna država Arizona je rešila da svojih desetak komada proda po ceni od po 100 miliona dolara ali i da napravi dodatni iskorak - da unajmi dželate!

Vlasti države Arizona uskoro će raspisati tender za privatizaciju devet od ukupno 10 svojih zatvorskih kompleksa, u kojima je trenutno 40.000 robijaša, a od toga 127 onih u „ćelijama smrti”, čekajući na pogubljenje.

Arizona (6,2 miliona stanovnika, na površini tri i po puta većoj od Srbije, na američkom jugozapadu), na ovaj potez se odlučila zbog situacije koja je slična i u ostalih 49 američkih država – budžetske stiske.

Njena budžetska rupa, koju na ovaj način nastoji da nekako smanji, iznosi oko dve milijarde dolara, prenose beogradski mediji.

Prema uslovima tendera, učesnici, privatne zatvorske kompanije, treba da polože 100 miliona dolara za pravo da vode jedan ili više (pa čak i svih devet) zatvora koji se privatizuju.

Državi će potom ispostavljati račun „po ležaju”, a profitiraće samo ako im troškovi budu niži od onih koje ima državna zatvorska služba.

Privatni zatvori nisu novost u SAD, ali iskorak Arizone jeste namera da se privatnicima prepusti izvršavanje smrtne kazne, čime jedna država prvi put „autsorsuje” svoj monopol da nekome, po zakonu, oduzme život.

To je ovde obnovilo interesovanje za privatni zatvorski biznis u celini, koji, kako se konstatuje, nije pogođen recesijom.

Privatni zatvori su deo američke istorije, pa na neki način i tradicije – prvi je otvoren još 1852, a posao je naročito bio unosan posle Građanskog rata, kada su robijaši masovno korišćeni kao roblje na radovima obnove i na farmama.

U novije doba, ponovo je procvetao tokom osamdesetih godina prošlog veka, kada je Reganova ideologija po kojoj je „država problem, a ne rešenje”, dala podsticaj za privatizaciju svega što se dotle smatralo da mora da bude u državnoj nadležnosti.

Tokom devedesetih je došlo do stagnacije, ali je novi podstrek dao Bušov oštar kurs protiv ilegalnih imigranata, posle 11. septembra 2001, kada je Amerika povela (i još ga nije završila) „rat protiv terora”.

Privatnici, da bi se sačuvala zakonska forma, zatvore koje grade nominalno prenose u vlasništvo države, ali u svojim rukama zadržavaju upravljanje njima, dakle brigu o čuvanju, ishrani, zdravlju i rehabilitaciji zatvorenika.

To rade radi profita, što nameće delikatno pitanje: da bi posao bio profitabilan, zatvori treba stalno da budu puni - popunjenost od najmanje 90 odsto je početna pretpostavka u biznis planovima.

Amerika danas ima 2,38 miliona robijaša, što je najveća stopa u odnosu na broj stanovnika na svetu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online