Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.08.2012.
19:22
b92 A

Ona je najmoćnija žena na svetu

Američki magazin "Forbs" rangirao je nemačku kancelarku Angelu Merkel kao najmoćniju ženu na svetu i to drugu godinu zaredom.

 Najmoćnija, nema šta : Nemačka kancelarka Angela Merkel
 

Iza Angele Merkel, druga na listi je američka državna sekretarka Hilari Klinton, dok je predsednica Brazila Dilma Rusef na trećem mestu. Tako prve tri pozocije nisu promenjene u odnosu na prošlu godinu. Na "Forbsovoj" listi najmoćnijih žena dominiraju političarke, poslovne žene i medijske ličnosti.

Na listi se, između ostalog, nalaze žene iz oblasti zabave, tehnologije, kao i neprofitnih organizacija. Rangirane su na osnovu njihovog uticaja, obima novca koji zaradjuju ili kontrolišu, kao i prisutnosti u medijima.
 

"Ove moćne žene uticajne su na veoma različite načine i u ime veoma različitih ciljeva, i sve na neki način utiču na globalnu zajednicu", izjavila je predsednica i izdavač "Forbs vumen" Mojra Forbs.

Magazin je naglasio odlučnost nemačke kancelarke da sačuva Evropsku uniju, kao i njen uticaj na tekuću dužničku krizu u evrozoni.

 Odmah iza nemačke kancelarke : Hilari druga najmoćnija žena na svetu
 

Klintonova je zaslužila pohvale zbog načina na koji se bori sa krizama, recimo onom kada je grupacija "Vikiliks" objavila niz tajnih diplomatskih spisa.

Prvih deset "moćnih žena"

 

1. Angela Merkel, nemačka kancelarka.

2. Hilari Klinton , državna sekretarka SAD

3. Dilma Rusef, predsednica Brazila

4. Melinda Gejts, kopredsednica Fondacije Bil i Melinda Gejts

5. Džil Abramson, urednica Njujork Tajmsa

6. Sonja Gandi, predsednica indijske Kongres partije

7. Mišel Obama, prva dama SAD

8. Kristin Lagard, direktorka MMF-a

9. Dženet Napolitano, ministarka SAD za unutrašnju bezbednost

10. Šeril Sandberg, operativna direktorka društvene mreže Fejsbuk.

"Forbs" navodi da je predsednica Brazila visoko rangirana zbog njenog liderstva u osmoj po veličini svetskoj privredi, kao i zbog popularnosti u njenoj zemlji.
 

Prosečna starost 100 najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina, a one zajedno imaju 90 miliona pratilaca na popularnoj društvenoj mreži "Tviter", navodi Forbs.

Među prvih pet najmoćnijih žena nalaze se i Melinda Gejts, suvlasnica fondacije "Melinda i Bil Gejts" i supruga suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa, kao i Džil Ejbramson, glavni urednik "Njujork tajmsa".

Sonja Gandi, predsednica indijske Kongresne partije nalazi se na šestom mestu, dok sedmo zauzima prva dama SAD Mišel Obama, koja je 2010. bila na prvom mestu.

Kristin Lagard, direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, nalazi se na osmom mestu, a rangirana je na listi od njenog prvog izdanja 2004.

Na ovogodišnjoj listi su i neka nova lica, kao što su pevačica i glumica Dženifer Lopez i milijarderka i udovica osnivača "Epla" Stiva Džobsa, Lorin Pauel Džobs.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online