Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 17.08.2012.
14:18 >> 18:17h
B92, Beta, A

Pusi rajot: Dve godine zatvora

Sve tri članice ruske pank grupe "Pusi Rajot" (Pušy Riot), koje su u februaru izvele perfomans u glavnom hramu Hrista spasitelja u Moskvi "Bogorodice, progoni Putina", osuđene su danas na po dve godine zatvora za huliganstvo.

 Tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora
 

Moskovski Hamovničeski sud time je prihvatio optužbu tužilaštva da su Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič krive za rasplamsavanje međuverske mržnje i vređanje osećanja vernika zbog akcije u hramu Hrista Spasitelja, u februaru kada su otpevale pesmu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sudija je navela da su izvršile provokativne i uvredljive akcije u verskom objektu.

"Svojim ponašanjem. Samucevič, Tolokonjikova i Aljohina su grubo prekršile javni red, narušile spokojstvo građana, prekinule normalno funkcionisanje katedralnog sabora, pokazale nepoštovanje prema posetiocima i služiteljima hrama, duboko uvredile i ponizile osećaje i religiozne orijentacije pravoslavnih vernika", rekla je
sudija.

Tužilaštvo je tražilo po tri godine zatvora za svaku od njih.

Pankerke su odbacile krivicu, navodeći da je to bila čisto politička akcija, usmerena protiv Vladimira Putina i suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti uoči predsedničkih izbora, a odbrana je najavila žalbu na sudsku odluku.


Glavi sudija Marina Sirova je izjavila, tokom izricanja presude, da su članice pank grupe počinile krivično delo huliganizma izvođenjem pesme protiv Putina u glavnoj moskovoskoj crkvi, kao i da nisu pokazale nimalo poštovanja. One su i došle u crkvu da bi poslale političku poruku porotiv Putina, kaže sudija, a prenosi BBC.

Sudija Marina SIreva je obrazložila da su optužene krive za huliganizam motivisan verkom mržnjom.

One su, očigledno politički motivisane skočile na mali deo pored oltara s namerom da obave svoj politički čin, primoravajući i druge da u njemu učestvuju, zanemarujući pri tom socijalni red i mir i oskrnavivši sveti moment molitve Bogu.


Podsetimo, slučaj moskovskih muzičarki izazvao je brojne kritike zapadnih pop zvezda, ali je i podelio Rusku pravoslavnu crkvu.

Tužioci su ocenili da tri članice benda treba da budu "izolovane od društva" i kažnjene trogodišnjom zatvorskom kaznom, zbog optužbi za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" . Neki mediji čak ocenjuju i da bičlanice benda mogle da budu poslate u radni logor, odnosno kažnjeničku koloniju, gde bi ih sačekali najgori zatvorski uslovi za žene i gde će deliti barake sa više od 100 žena.

Putin je izjavio da, prema njegovom mišljenju, grupa koja je u februaru u najvećoj moskovskoj crkvi - crkvi Hrista spasitelja, izvela "pank molitvu" protiv njega, ne bi trebalo da dobije strogu kaznu zbog tog incidenta.

Pristalice pankerki, međutim, gaje pesimizam u pogledu ishoda ovog procesa.

Glavna pevačica benda Nadežda Tolokonjikova uporedila je suđenje sa represijama iz doba diktature Staljina i upozorila da ruski politički sistem srlja ka propasti.
 

Tolokonjikova je, obraćajući se prošle sedmice sudu, izjavila da je suđenje "politička naredba za represiju, (koja podseća) na standarde staljinističkih trojki", aludirajući na specijalne brze sudove sovjetskog diktatora.

Ona je, takođe, navela da se zajedno sa druge dve članice Marijom Aljohinom i Jekaterinom Samutsjevič, oseća nemoćno pred državom.
 

Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici. Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

Brojne poznate ličnosti kao što su Madona, bivši "Bitls" Pol Mekartni, glumac Deni de Vito podržale su "Pusi rajot".

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 14:25
A kad su Sex Pistols pevali: "God Save the Queen of the Fascistic Regime"? Čini mi se da ih nisu uhapsili i osudili na dugogodišnju robiju. Znači: "Good Save the King of the New Soviet Regime!"
Petak 17.08.2012. 15:57
Ko podrzava "Pusi rajot" on je za unistenje Rusije i RPCrkve.
Petak 17.08.2012. 16:53
Ti @ malisa ne serendaj , devojke su popile kaznu koja im i sleduje . Pa na šta bi ličilo kad bi svako kome se digne upadao u crkvu i zajebavao se . To što su naši a i katolički sveštenici srozali crkvu kao baba pitu je neka druga priča .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online